Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Elveţienii spun un «Da» masiv căsătoriilor gay

susise.jpg

Afise (la Geneva) ale campaniei electorale pentru referendumul din 26 septembrie consacrat mariajelor între persoane de acelasi sex.
Afise (la Geneva) ale campaniei electorale pentru referendumul din 26 septembrie consacrat mariajelor între persoane de acelasi sex.
Image source: 
DENIS BALIBOUSE / REUTERS

Practic două treimi dintre elveţieni, mai exact peste 64% din alegători, au spus «da» căsătoriilor între persoane de acelaşi sex. Era pentru prima dată că elveţienii erau chemaţi – ca de obicei, prin referendum - să se exprima asupra acestui subiect. Elveţia se alătură astfel unei majorităţi de state vest-europene în care cuplurile gay şi lesbiene îşi pot oficializa relaţia la primărie.

Cuplurile formate din persoane de acelaşi sex vor putea de asemenea adopta copii iar cuplurile de lesbiene vor putea recurge la procrearea asistată medical (PMA), tehnică rezervată până în prezent doar cuplurilor heterosexuale. «Primele căsătorii ale unor cupluri gay sau lesbiene se vor putea celebra începând cu 1 iulie 2022», a precizat consiliera federală însărcinată cu justiţia.

Dacă victoria «Da»-ului nu este o surpriză, scorul de peste 64% de voturi în favoarea mariajului gay depăşeşte semnificativ procentul prezis de sondajele realizate înaintea consultării populare. Toate cantoanele din ţară, inclusiv cele mai conservatoare, au votat în favoarea căsătoriilor persoanelor de acelaşi sex.

Se opuneau căsătoriilor gay partidul populist UDC (Uniunea democratică de centru) – primul partid din ţară – dar şi anumite grupări religioase. Campania «Nu»-ului se axase cu prioritate pe bunăstarea copilului, dezvoltarea sa şi importanţa în ochii lui de a vedea un cuplu de părinţi format dintr-un tată şi o mamă. De asemenea, adversarii căsătoriilor gay publicaseră imagini-şoc în care se afirma că «mariajul gay ucide tatăl».

Prin acest vot istoric, Elveţia se alătură majorităţii statelor din Europa occidentală în care mariajele homosexuale sunt acceptate de ani de zile. Deschizători de drum au fost olandezii care au oficializat mariajele gay acum două decenii, în 2001. In Franţa, căsătoriile între persoane de acelaşi sex sunt admise din 2013 iar pîn Germania din 2017.

 
Elveţienii spun un «Da» masiv căsătoriilor gay