Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Francezii critică dur felul în care presa a relatat criza Covid-19

veran.jpg

Olivier Véran, ministrul francez al Sànàtàtii, ràspunde presei dupà ce s-a vaccinat anti-Covid. 8 februarie 2021.
Olivier Véran, ministrul francez al Sànàtàtii, ràspunde presei dupà ce s-a vaccinat anti-Covid. 8 februarie 2021.
Sursa imaginii: 
AP - Thomas Samson

Institutul Viavoice, în partenerial cu France Médias Monde – grupul media din care face parte şi RFI – a realizat un sondaj pentru a cunoaşte părerea francezilor despre tratarea mediatică a crizei Covid-19. Circa 60% dintre cei chestionaţi estimează că presa a acordat pandemiei un loc «prea important». Un verdict sever.

Francezii nu sunt deloc satisfăcuţi de felul în care presa a tratat criza Covid-19. Probabil ca mai peste tot în lume, din martie 2020 încoace, articolele, reportajele, analizele şi dezbaterile legate de criza sanitară au fost şi sunt mai departe atotprezente în presa franceză. «Prea prezente» spun mai bine de jumătate dintre francezi. Din sondajul realizat de institutul Viavoice, reiese că francezii, în majoritatea lor, au o părere foarte proastă despre felul în care jurnaliştiii au evocat pandemia de Covid-19.

Primul reproş făcut jurnaliştilor: au acordat «prea multă importanţă» pandemiei. O spun 60% din persoanele interogate. Corolarul acestui reproş este că publicul se distanţează treptat de presă, se informează mai puţin din surse profesioniste, jurnalistice.

Alte cifre din sondaj sunt la fel de grăitoare: 45% dintre francezi estimează că informaţiile privind pandemia sunt "anxiogene". Un procent similar estimează aceste informaţii drept «excesive» iar un francez din trei este de părere că informaţiile sunt «catastrofiste». Tot unul din trei spune că informaţia propusă de jurnalişti i-a fost inutilă în viaţa de zi cu zi. La polul opus, doar 8% dintre francezi salută o informaţie «măsurată şi constructivă» şi numai 6 procente o califică drept «riguroasă».

«Natura însăşi a crizei explică această anxietate resimţită de mulţi francezi» spune Stewart Chau, consultant în strategie la Viavoice, intervievat de colegii de la France 24. Specialistul se arată însă îngrijorat de faptul că mulţi francezi crititică «catastrofismul». «Asta arată că există un adevărat decalaj între ceea ce francezii au trăit şi felul în care mediile au abordat şi analizat lucrurile.»

Consecinţa acesti stări de fapte este că mediile de informare nu au reuşit să liniştească populaţia. 40% dintre cei sondaţi spun că jurnaliştii le-au «alimentat frica de pandemie» iar 34 de procente dintre ei consideră că «această frică a fost utilizată ca să facă audienţă». Numai 14% dintre francezi afirmă că presa i-a ajutat să-şi stăpânească şi să combată frica.

Francezii au fost întrebaţi de Viavoice şi ce aşteaptă de la presă ca să fie mai bine informaţi despre pandemie. Un francez din doi doreşte «informaţii constructive, care să-i propună soluţii pentru a se proteja de boală». Aproape 50% dintre francezi le cer jurnaliştilor şi «o muncă de fact-checking» dar şi «expertize de la specialişti în chestiuni sanitare». In schimb, cei interogaţi se arată mai puţin interesaţi de reportajele pe teren şi dezbaterile între experţi.

In timp ce se declară sătui de atâtea informaţii despre Covid, francezii sunt tot mai interesaţi de informaţiile despre încălzirea climei. «Mulţi francezi au înţeles că acestă criză sanitară este legată de criza ecologică» spune Stewart Chau, specialist care pariază dealtfel pe faptul că chestiunile climatice vor deveni curând marele subiect de dezbatere.

 
Francezii critică dur felul în care presa a relatat criza Covid-19