Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Psihiatria franceză, un sector în mare dificultate

sante_mentale.jpg

Image source: 
rfi.fr/santenaturellemag.com

In Franţa are loc azi şi mâine o reuniune consacrată «sănătăţii mintale şi psihiatriei». Participă la diversele mese rotunde şi conferinţe toţi actorii sectorului: psihiatri, psihologi, responsabili din ministerul sănătăţii dar şi reprezentanţi ai asociaţilor de bolnavi. In finalul întâlnirii – care se va derula integral prin videoconferinţă – va interveni şi preşedintele Franţei. Participanţii, fragilizaţii de criza sanitară, mizează mult pe promisiunile lui Emmanuel Macron.

Reuniunea consacrată «sănătăţii mintale şi psihiatriei» a fost dorită şi anunţată de Emmanuel Macron la începutul lui ianuarie. Prevăzută iniţial în iulie, întâlnirea profesioniştilor din sector are loc de abia acum. Mai bine mai târziu decât niciodată, ar spune unii. Ministerul Sănătăţii evocă de partea sa «un moment istoric».

Trebuie spus că după mai bine de un an şi jumătate de criză sanitară, sectorul sănătăţii mintale şi al psihiatriei este în prag de implozie. Epidemia de Covid-19 a scos la lumină problemele psihice şi psihiatrice de care suferă mai bine de 12 milioane de francezi. Izolare, depresii, adicţii, angoase, violenţe interfamiliale – tot atâtea probleme care au devenit şi mai acute în timpul diverselor carantine impuse de autorităţi pentru a limita propagarea coronavirusului.

In ciuda numeroselor tribune şi rapoarte publicate de ani de zile, criza sanitară a scos la lumină şi degradarea sectorului psihiatriei: de decenii la rând, lipsa de mijloace financiare este cronică, s-au închis mii de locuri în spitalele publice în timp ce numărul de pacienţi a crescut cu 40% în ultimul deceniu. In anumite regiuni ale Franţei, termenul pentru a obţine prima consultaţie medicală într-un centru medico-psihologic – etapa iniţială şi obligatorie pentru a fi luat în grija serviciului public – poate depăşi un an de zile. Unii tineri nu găsesc loc în spitale când ajung la urgenţe pentru motiv de anxietate şi risc ridicat de suicid. Ori aceste cazuri-limită sunt tot mai dese de când a început pandemia de Covid-19.

La această situaţie tot mai degradată pe teren se adaugă şi lipsa de atracţie pentru această specialitate. Le Monde ne reaminteşte astfel că anul acesta, în urma examenelor la care medicii îşi aleg specialitatea, 13% din posturile în psihiatrie nu au fost ocupate.

Aşa cum au existat planuri prezidenţiale foarte utile pentru a combate cancerele sau boala Alzheimer, la fel e urgent să se facă din sănătatea mintală şi psihiatrie o mare cauză naţională pentru viitorul mandat prezidenţial, sugerează specialiştii sectorului. Unii actori ai sectorului, întrebaţi de Le Monde ce aşteaptă de la marea reuniune de luni şi marţi, se arată déjà descurajaţi. «Ne este teamă că o să fie numai vorbe şi nimic concret» sau «Ne e frică de o nouă ocazie ratată» sunt doar două opinii culese de confraţii noştri.

In comunicatul transmis presei de Palatul Elysée, preşedintele Emmanuel Macron se arată însă dispus să facă eforturi în favoarea acestui sector. «Vrem să redăm un suflu, încredere şi atractivitate acestui sector. De asemenea, vrem să punem capăt unui tabuu şi să destigmatizăm suferinţa psihică şi bolile mintale. Sectorul psihiatric va beneficia de un plan de urgenţă iar tema va deveni una de dezbatere publică întrucât ea îi priveşte pe toţi cetăţenii, tot mai mulţi fiind afectaţi direct sau indirect de mizele sănătăţii mintale.» Rezultatul concret al acestei promisiuni prezidenţiale, marţi după-amiază.

 
Psihiatria franceză, un sector în mare dificultate