Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Parteneriat între Franţa și Grecia în spiritul autonomiei strategice europene dorită de Macron

000_9nn4te.jpg

Primul ministru grec Kyriakos Mitsotakis și  președintele francez Emmanuel Macron, Palatul Elysée, 28 septembrie 2021
Primul ministru grec Kyriakos Mitsotakis și președintele francez Emmanuel Macron, Palatul Elysée, 28 septembrie 2021
Image source: 
AFP - LUDOVIC MARIN

În Franţa, președintele Emmanuel Macron a pledat din nou în favoarea unei "autonomii strategice europene". Tema va deveni prioritară în primele șase luni ale anului viitor cînd Franţa va asigura președinţia Uniunii Europene. Seful statului francez a abordat subiectul marţi 28 septembrie la Palatul Elysée unde a fost semnat un important contract cu Grecia, ţară care va achiziţiona trei fregate franceze.

După ce în urmă cu zece zile Franţa a pierdut un important contract cu Australia, ţară căreia ar fi trebui să-i furnizeze submarine, iată că acum Parisul își ia oarecum revanșa anunţînd un parteneriat strategic cu Grecia. Primul ministru grec Kyriakos Mitsotakis s-a aflat la Paris cu această ocazie reamintind că Franţa a fost alături de Grecia într-o perioadă dificilă, mai precis în 2020 cînd Turcia a lansat numeroase provocări în Mediterana. Fără îndoială grecii au optat pentru fregatele francez și din acest motiv, pentru că ar fi putut să opteze pentru vase de război olandeze, italiene sau americane.

Fregatele achiziţionate de Grecia vor fi construite de Naval Group, altfel spus de firma hexagonală penalizată recent de Australia care s-a orientat spre submarinele nuclareare americane în dauna celor convenţionale franceze.

În declaraţiile sale președintele Emmanuel Macron s-a arătat în același timp ferm cu americanii și suplu cu Alianţa Atlantică. Parteneriatul strategic cu Grecia se înscrie în mod coerent în cadrul angajamentelor asumate de Franţa faţă de Uniunea Europeană și faţă de Alianţa Atlantică, a subliniat Emmanuel Macron.

Seful statului francez consideră însă că europenii trebuie să iasă din naivitate și să înţeleagă faptul că noile direcţii strategice ale Statelor Unite vizează rivalitatea lor cu China. Citez din declaraţiile lui Emmanuel Macron reluate de Agenţia France Presse: "Statele Unite ale Americii sunt marii noștri prieteni istorici și aliaţi în termeni de valori, dar suntem obligaţi să constatăm că, de peste zece ani, Statele Unite se concentrează pe propriile lor probleme și au interese strategice care se orientează spre China și Pacific. Este dreptul lor, acest lucru ţine de suveranitatea americană. Dar am comite o teribilă eroare, noi, europenii, dacă nu am încerca să tragem pentru noi înșine concluziile care se impun în acest context".

Pînă în prezent tema autonomiei strategice europene nu a trezit un mare entuziasm în Europa, dar Franţa continuă să facă pedagogie în acest sens. Iar întărirea parteneriatului cu Atena este considerat drept un "prim pas curajos în direcţia autonomiei strategice a Europei".

Să fim pragmatici și lucizi, mai spune Emmanuel Macron, nu vrem să construim o alternativă la alianţa cu Statele Unite ci un pilon european în cadrul Alianţei Atlantice. În mai multe rînduri diverși responsabili francezi au evocat și noţiunea de respect... Pentru ca Europa să poată suscita respect trebuie să fie mai puternică, să investească mai mult în apărare, să rămînă vigilentă faţă de ceea ce se întîmplă la frontierele ei dar și în zonele ei de interes maxim, cum este regiunea oceanelor Indian și Pacific.  

Evocînd contractul dintre Paris și Atena, ministrul francez al apărării, doamna Florence Parly îl consideră drept "un anunţ istoric care confirmă o cooperare excepţională în materie de apărare" între Franţa și Grecia.

În ce-i privește pe greci, marea lor neliniște în Mediterana este legată de Turcia. Chiar dacă președintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a mai calmat în ultimul timp și provocările sale directe lansate grecilor au mai încetat, politica sa generală nu este favorabilă Uniunii Europene. Săptămîna viitoare Recep Tayyip Erdogan se va întîlni din nou cu omologul său rus Vladimir Putin, iar Turcia va cumpăra, se pare, un al doilea lot de sisteme de apărare anti-rachete de fabricaţie rusă. O opţiune incompatibilă cu apartenenţa Turciei la NATO, americanii dar și europenii afirmă de mult acest lucru. Wasiongton-ul i-a sancţionat deja pe turci din această cauză dar iată că Erdogan își asumă riscul reînnoirii sancţiunilor.