Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premiile Europa Nostra 2021 recompensează Fundaţia Pro Patrimonio

06_biserica-de-la-ursi-naos-restaurat-2020_credit-foto-camil-iamandescu-1400x994.jpg

Biserica de lemn din satul Urși, judeţul Vîlcea, exemplu impresionant de restaurare.
Biserica de lemn din satul Urși, judeţul Vîlcea, exemplu impresionant de restaurare.
Sursa imaginii: 
Pro Patrimonio

Fundaţia Pro Patrimonio a fost recompensată cu Marele premiu Europa Nostra 2021 pentru un proiect special, restaurarea bisericii de lemn din satul Urși, judeţul Vîlcea.

Proiectul a cîștigat și Premiul Publicului. Ceremonia de decernare a premiilor s-a derulat pe 23 septembrie la sediul Fundaţiei Giorgio Cini din Veneţia unde s-a aflat, în numele asociaţiei Pro Patrimonio, arhitecta Raluca Munteanu. Coordinator de proiecte la Pro Patrimonia, Raluca Munteanu explică, pentru RFI, cum funcţionează asociaţia și ce semnificaţie are acest premiu pentru toţi oamenii pasionaţi implicaţi în salvarea unor monumente din România.

Biserica de lemn din satul Urși a însemnat un proiect derulat pe zece ani. Juriul care acordă Premiile Europa Nostra a ales într-o primă fază 24 de proiecte din 18 ţări europene, selecţia finală fiind făcută de conducerea Europei Nostra. Premiul este în valoare de 10 000 de euro, dar semnificaţia sa depășește aspectul financiar.

Raluca Munteanu consideră că autorităţile române nu sprijină suficient eforturile de salvare a patrimoniului românesc, iar operaţiunile de restaurare sunt foarte dificile din lipsă de specialiști și persoane calificate…