
Special Paris
Franţa: Fostul preşedinte Nicolas Sarkozy reacţionează după condamnarea sa la 1 an de închisoare
nicolas_sarkozy_a_fost_absent_in_momentul_anuntarii_condamnarii_sale_pe_30_septembrie_2021.

Joi seară, destul de târziu, fostul preşedinte Nicolas Sarkozy a reacţionat la condamnarea sa în dosarul Bygmalion şi a postat un lung mesaj pe o reţea de socializare. El mulţumeşte tuturor celor care i-au fost alături în acest moment şi şi-au exprimat amiciţia.
Apoi, Nicolas Sarkozy a cerut ca legea să fie aplicată pentru el la fel ca orice alt cetăţean şi adaugă, că “nu putem fi sancţionaţi de două ori pentru aceleaşi fapte”.
El este hotărât să meargă "până la capăt în această anchetă ce depăşeşte cadrul personal căci fiecare se poate regăsi într-o zi confruntat cu injustiţia”. Fostul locatar de la Palatul Elysée a cerut avocatului său să facă apel la decizia condamnării sale în dosarul Bygmalion.
El spune că găseşte în acestă “luptă energia care îi permite să depăşească şi să reziste tentativelor de umilire”.
Pe reţelele de socializare, personalităţile de dreapta şi-au exprimat susţinerea şi prietenia faţă de fostul preşedinte.
Valérie Pécresse, preşedinta regiunii pariziene susţine că este sigură de faptul că « Nicolas Sarkozy se va bate pentru a-şi apăra onoarea ».
Christian Jacob, preşedintele formaţiunii de dreapta Republicanii şi-a exprimat afecţiunea şi susţinerea faţă de Nicolas Sarkozy dar şi mândria că acesta a fost preşedinte al republicii.
Nu este prima dată când dreapta este invitată să răspundă la problemele judiciare ale fostului şef de stat.
În schimb, ecologiştii au salutat, în mare parte, decizia justiţiei.
Julien Bayou, secretarul naţional al Verzilor spune că «Nicolas Sarkozy a trişat cu scopul de a fi ales. Dar, există pedepse în această ţară».
Erwan Lecoeur este politolog şi sociolog iar pentru el această nouă condamnare a lui Nicolas Sarkozy se încadrează în epoca pe care o trăim: "Putem spune că, la nivel global , am schimbat epoca. Iar din punct de vedere sociologic acest lucru nu este neglijabil. Odată, pentru că este inedit în Franţa dar şi în Europa ca un fost şef de stat să fie condamnat la închisoare cu executare, iar asta chiar de două ori, o condamnare una după alta, căci Sarkozy a mai condamnat la închisoare cu executare în luna martie. Am schimbat epoca pentru că Franţa este o ţară în care, în mod tradiţional, astfel de procese şi condamnări erau amânate cât mai mult astfel încât să nu aibă niciun efect asupra persoanei în cauză. Iar aici ne gânduim şi la alţi şefi de stat. În acest caz, judecătorii au considerat că şeful statului nu este cu nimic mai prejos de alţi cetăţeni ori alte personalităţi".
În ciuda acestor două condamnări, în primă instanţă, Nicolas Sarkozy rămâne foarte popular, în rândul dreptei cel puţin. Să fie ceva specific Franţei acest lucru, l-am întrebat pe Erwan Lecoeur: "Nu este neapărat o chestiune franceză ci este ceva specific dreptei la nivel mondial. Ne putem gândi la Statele Unite şi la Donald Trump iar spoi ne putem gândi la Italia care, de la Silvio Berlusconi au existat o serie de personalităţi inculpate şi cu toate acestea ele au câştigat alegerile. Este o stare de spirit mai degrabă dar pe care nu o regăsim în ţări din Nord ori anglo-saxone".