Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: A murit Bernard Tapie, omul cu o mie de vieţi

Bernard Tapie, în octombrie 1999, la Théatre de Paris unde a jucat în 'Zbor deasupra unui cuib de cuci'.jpg

Patron, deputat francez şi deputat european, ministru, preşedinte de club de fotbal, cântăreţ, actor – în mai bine de 50 de ani de viaţă publică, Bernard Tapie a înşiruit experienţe atât fericite cât şi nefericite. Bernanrd Tapie a murit duminica aceasta, pe 3 octombrie 2021, la vârsta de 78 de ani, ca urmare a unui cancer ce i-a fost diagnosticat în urmă cu câţiva ani.

Erou, prieten, mincinos, mistificator, phoenix, incendiar - Bernard Tapie a fost un om cu multiple faţete şi fără fermoar la gură.

S-a născut în arondismentul 20 din Paris, a avut o copilărie modestă dar a devenit un «succes story» - este povestea lui Bernard Tapie care dădea totul pentru a reuşi.

În ultimii ani, rămânea pe cât posibil în locuinţa sa din arondismentul 7 din Paris, un cartier foarte şic de altfel. Era suficient să scoată nasul afară din casă şi era asaltat de cereri de selfie şi de autografe.

Singurele momente de linişte pe care şi le oferea era vineri după-amiaza, când pleca în bicicletă la 50 de km în afara Parisului, la reşedinţa sa secundară, în Seine-et-Marne. Totul se întâmpla înainte să descopere că era bolnav şi înainte ca justiţia să îl oblige să îşi pună în vânzare domiciliul.

Mai bine de 20 de cărţi oferă biografia acestui om, de la Consiliul de miniştri la închisoarea din Marsilia unde a fost încarcerat timp de 6 luni, pentru corupţie iar momentul în care a fost transportat, într-o dubă blindată spre penitenciar a fost transmis în direct la televizor. Se întâmpla în 1996. Apoi, este omul care a condus Olympique Marseille, compania Adidas, cotidianul La Provence dar lista societăţilor sale a fost lungă.  

Dar, cel mai mare succes economic pentru el, compania Adidas, a fost şi cel mai mare foileton judiciar.

A plecat de la nimic iar unii au ajuns să îl numească «Zorro al afacerilor ». A ajuns să îşi construiască un imperiu considerabil, cu proprietăţi imobiliare luxoase. În anii 1990 era unul dintre cei mai bogaţi francezi - se regăsea între primii 20 cei mai bogaţi francezi.

În 1986 a cumpărat Olympique Marseille iar în 1993 clubul a câştigat Liga Campionilor, singurul club din Franţa care a câştigat această competiţie, până în acel moment.

Unele dintre deciziile sale erau eficace, altele erau discutabile iar altele complet ilegale ceea ce i-a atras, de altfel, probleme judiciare care, l-au urmărit până la decesul său.

De pe data de 10 mai, dosarul în care Bernard Tapie era acuzat de «escrocherie»  în vânzarea societăţii Adidas ajungea din nou în tribunal. Pe 2 iunie, Parchetul general ceruse pentru el 5 ani de închisoare cu suspendare şi 300.000 de euro amendă pentru complicitate la escrocherie şi deturnare de fonduri publice.

Decizia urma să fie pronunţată miercuri, decesul său înseamnă sfârşitul acţiunii din justiţie.

Bernard Tapie a fost omul recunoscut pentru stilul său direct, avea o impulsivitate legendară.

În politică, a fost membru al tinerilor comunişti, deputat de Marsilia, ministru în guvernul socialist şi era susţinut de numeroşi tenori politici printre care François Mitterrand şi Nicolas Sarkozy.

În muzică, Bernard Tapie a scos un prim album în anii 1960 iar apoi câteva piese în 1990, fără cunoască însă un succes cu adevărat.

În cinema, a interpretat, rolul principal, alături de Fabrice Luchini în ‘Hommes, femmes: mode d’emploi’ / ‘Bărbaţi, femei: mod de utilizare’ dar a fost şi comisarul Valence în serialul cu acelaşi nume.

În televiziune, a prezentat mai multe emisiuni iar în 2013 a cumpărat grupul de media Hersant Médias, deţinătorul publicaţiei La Provence şi al altor publicaţii locale.

Odată cu decesul său, se stinge o epocă: “ideea de a muri nu mă enervează deloc » spunea Tapie pentru care « moartea este consecinţa vieţii. Iar când ai câştigat Tour de France, Champions League, ai fost ministru, cântăreţ, nu poţi să spui că n-ai avut noroc în viaţă », declara el pentru Le Monde.