Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Algeria interzice spaţiul său aerian avioanelor militare franceze

Avioane militare franceze de tip Rafale.

Avioane militare franceze de tip Rafale.
Avioane militare franceze de tip Rafale.
Sursa imaginii: 
AFP PHOTO / ECPAD

Avioanele militare franceze nu mai pot survola spaţiul aerian algerian. Decizia intervine în contextul unor tensiuni crescute între Alger şi Paris, din ultimele zile. 

Mai întâi, autorităţile franceze au decis să limiteze numărul de vize acordate cetăţenilor algerieni iar apoi, o ieşire publică a preşedintelui francez a iritat în mod particular Algeria într-atât încât a decis rechemarea ambasadorului de la Paris.

Iar duminică după-amiaza, Alger a decis să îşi închidă spaţiul aerian avioanelor militare franceze care utilizează acest « traseu » pentru a ajunge ori pentru a se întoarce din zona Sahel, acolo unde se află trupele din cadrul operaţiunii Barkhane, mai exact 5.000 de militari francezi, după cum a indicat duminică un responsabil francez.

Decizia Algeriei de a închide spaţiul aerian avioanelor militare franceze nu afectează operaţiunile franceze derulate în Sahel, a adăugat responsabilul francez pentru France Presse.  Planurile de zbor au fost adaptate şi nu există motiv de îngrijorare în acest moment, asigură Statul Major francez subliniind că este vorba de o chestiune diplomatică.  

Algeria anunţase déjà sâmbătă că a «chemat la consultări» ambasadorul din Paris explicând decizia prin faptul că «respinge categoric» declaraţiile făcute de preşedintele Emmanuel Macron.

Potrivit publicaţiei Le Monde, liderul de la Palatul Elysée a declarat în urmă cu doar câteva zile în cadrul unei întâlniri cu tineri algerieni, urmaşi ai celor care au luptat în timpul războiului din Algeria (derulat între 1954-1962) că, după independenţa din 1962, Algeria s-a construit pe « moştenirea colonială franceză », întreţinută de sistemul politico-militar.

Presa algeriană s-a declarat indignată de declaraţiile preşedintelui francez şi le-a calificat “acerbe”.

Publicaţia El Watan a titrat: «Derapajul lui Emmanuel Macron». Si a continuat : « şeful de stat francez a ales o întâlnire cu tineri franco-alegerieni pentru a se lua de responsabili algerieni la adresa cărora a emis critici acerbe”. O ieşire “neobişnuită din partea preşedintelui Emmanuel Macron”, consideră cotidianul privat algerian şi menţionează că cel mai probabil Emmanuel Macron se află în campanie electorală.

Publicaţia conchide :  «Criza între cele două state a atins, în mod vizibil, punctul critic, de neîntoarcere ».

De partea sa, pe site-ul 24h Algérie se poate citi că « Emmanuel Macron încearcă să îşi facă campanie electorală pe spatele algerienilor » şi că «preşedintele francez s-a hazardat să conteste existenţa unei naţiuni algeriene înainte de colonizare”.

În plus, relaţia dintre cele două state este extrem de tensionată cu puţin timp înainte de a 60-a aniversare de la sfârşitul războiului din Algeria şi de la independenţa sa.

În plus, autorităţile de la Paris au decis, pe 28 septembrie, să reducă numărul vizelor acordate algerienilor care doresc să intre în Franţa dar la fel de bine şi cetăţenilor din Maroc şi Tunisia. Motivul :  refuzul acestor state de a emite permise consulare imigranţilor ce s-au adăpostit în Franţa şi care ar dori să revină în ţara de origine.

Maroc a calificat decizia drept « nejustificată » iar Tunisia nu a reacţionat oficial.