Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franța: Președintele Emmanuel Macron mizează pe vaccinul anti-Covid pentru o întoarcere la o viață normală

captura_de_ecran_al_video-ului_publicat_pe_2_august_2021_de_presedintele_emmanuel_macron_pe_instagram_in_care_impulsiona_tinerii_sa_se_vaccineze_anti-covid.

Captura de ecran al video-ului publicat pe 2 august 2021 de presedintele Emmanuel Macron pe Instagram în care impulsiona tinerii sa se vaccineze anti-Covid.
Captura de ecran al video-ului publicat pe 2 august 2021 de presedintele Emmanuel Macron pe Instagram în care impulsiona tinerii sa se vaccineze anti-Covid.
Sursa imaginii: 
© Emmanuel Macron/Instagram

În Franța, președintele Emmanuel Macron și-a intensificat discursurile pro-vaccin în ultimele luni. A fost un președinte activ care a îndemnat populația să se vaccineze și, chiar dacă era în vacanță, el încerca să mobilizeze lumea pentru a se vaccina anti-Covid. Unii l-au acuzat că impune o dictatură sanitară, alții protestează în stradă de luni bune împotriva obligației vaccinale și a impunerii pașaportului sanitar iar alții au ales să se vaccineze. Trei sferturi din populația Franței este vaccinată cu cel puțin prima doză, alții sunt deja la a treia doză.

”Pentru a ne proteja și pentru unitatea noastră, trebuie să ne îndreptăm spre o vaccinare a tututror francezilor deoarece este singura cale pentru a ne reîntoarce la o viață normală” - Iată cum, pe 12 iulie, președintele Emmanuel Macron îndemna populația să se vaccineze pentru un bine comun, pentru ca doar câteva secunde mai târziu, în același discurs, liderul de la Palatul Elysée anunța că recomandarea este de fapt o obligație: „Într-o primă fază, personalul de îngrijire din spitale, din clinici din case de bătrâni ori pentru profesioniștii care lucrează cu persoanele aflate în situație de handicap ...vaccinarea va fi obligatorie. Se pot vaccina până pe 15 septembrie. De la această dată vor fi date sancțiuni celor care nu se vor vaccina”. 

 

Iar sancțiuni au intrat în vigoare după data de 15 septembrie: infirmierii ori doctorii care refuză să se vaccineze, sunt suspendați până când se vor vaccina cu ambele doze de vaccin anti-Covid.

În regiunea pariziană, din 400.000 de profesioniști din sectorul medical, aproximativ 1.500 dintre ei au fost supendați de pe posturi, în mare parte infirmieri ori personal medical din spitale și clinici. 

Pe 16 septembrie, la nivel național, 3 000 de angajaţi din sistemul de sănătate aveau contractele de muncă suspendate odată ce a intrat în vigoare obligaţia vaccinală împotriva Covid. Totodată, zeci de infirmieri au decis că mai bine demisionează decât să se vaccineze. 

 

Pe 17 septembrie, tot președintele Emmanuel Macron anunța că 50 de milionane de persoane au primit cel puțin o doză de vaccin împotriva Covid. Era pragul simbolic pe care Franța îl trecea cu o întârziere de 18 zile față de ceea ce și-ar fi dorit guvernul. Dar, totuși a reușit ceea ce își propusese.  Cifra înseamnă trei sferturi din populația Franței. 

Desigur că nu toată lumea a acceptat obligația impusă de autoritățile centrale – mii de oameni protestează de câteva luni în mai toată Franța împotriva obligativității vaccinale.

 

Cât timp avem la dispoziție vaccinul, nu putem să lăsăm vreo șansă virusului, spunea tot președintele Emmanuel Macron motiv pentru care a impus și un pașaport sanitar pentru toată lumea, cu începere de la vârsta de 17 ani, pentru a putea face cele mai banale lucruri: pentru a vizita un muzeu, pentru a merge la operă ori la un restaurant, pentru a bea o cafea la o terasă ori pentru a viziona un film la cinema, pentru a călători cu trenul în Franța. Pe scurt, pentru orice activitate publică este nevoie chiar și la această oră, de un pașaport sanitar. Iar pentru a impulsiona și mai tare populația să se vaccineze, din 15 octombrie testele pentru depistarea Covid vor fi taxate și nu vor mai fi gratuite, ca în prezent.

 

La începutul vacanței sale, Emmanuel Macron punea la cale campania de vaccinare a tinerilor, în ideea ca de la 1 octombrie pașaportul sanitar să devină obligatoriu și pentru tinerii ce au 12 ani și 2 luni. Cum i-a abordat? 

Președintele a publicat un scurt video pe rețelele sociale în vogă în care cerea utilizatorilor să îi adreseze întrebări despre vaccinuri. De fapt, șeful statului era îngrijorat de eventuala influență pe care ar putea să o aibă asupra tinerilor discursurile anti-vaccin. 

Ïmbrăcat într-un tricou negru, președintele s-a filmat chiar el, adresându-se tinerilor într-un moment în care mai puțin de 13% din tinerii cu vârste între 12 și 17 ani au primit o primă doză. 

Emmanuel Macron : "Stiu că mulți dintre voi au o dilemă în continuare ori se tem, ori au auzit poate false informații ori zvonuri. Așadar am decis să vă răspund direct întrebărilor pe care le aveți. Aștept întrebări, am să vă răspund cât mai direct și mai clar posibil».

Rezultatul : Până la 1 octombrie, 70% dintre tinerii cu vârste între 12 și 17 ani au primit cel puțin prima doză de vaccin anti-Covid. Iar 6 din 10 adolescenți erau complet vaccinați. 1,4 milioane de tineri sunt în prezent nevaccinați. 

 

Când avem armele de luptă nu putem să decidem în mod deliberat să nu le utilizăm, a mai spus liderul de la Palatul ElyséeIar francezii l-au ascultat. Cel puțin cei care nu l-au acuzat că recurge la o « dictatură sanitară ».