Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ruşii realizează primul film în spaţiu, la bordul Staţiei spaţiale internaţionale

iss.jpg

Cosmonautul Anton Skaplerov (în centru), actrita Iulia Peressild, 37 ani, si regizorul Klim Sipenko, 38 ani, vor sta si filma timp de 12 zile la bordul Statiei spatiale internationale (ISS).
Cosmonautul Anton Skaplerov (în centru), actrita Iulia Peressild, 37 ani, si regizorul Klim Sipenko, 38 ani, vor sta si filma timp de 12 zile la bordul Statiei spatiale internationale (ISS).
Sursa imaginii: 
ANDREY SHELEPIN / AFP

Thomas Pesquet a devenit luni primul astronaut francez comandant al Staţiei spaţiale internaţionale (ISS). 24 de ore mai târziu, marţi, a avut loc o altă premieră la bordul vehiculului spaţial. O actriţă rusoaică şi un regizor rus, plecaţi de pe cosmodromul Baikonur din Kazakhstan, au debarcat pe ISS ca să filmeze primul lungmetraj în spaţiu.

Iulia Peressild şi Klim Şipenko, ajunşi la bordul Staţiei spaţiale internaţionale împreună cu un cosmonaut rus profesionist, Anton Şkaplerov, vor sta acolo 12 zile.

Primele imagini pentru viitorul film de ficţiune au şi fost filmate imediat după ce modulul în care se aflau cei trei pasageri s-a dezlipit de racheta Soyouz. Odată ce s-au prins de modulul rusesc al Staţiei spaţiale internaţionale şi după controalele de rigoare, cei trei au putut intra în staţia orbitală unde îi aşteptau 7 astronauţi: trei americani, doi ruşi, un japonez şi comandantul francez Thomas Pesquet. «Totul este nou pentru mine azi. Am impresia că sunt într-un vis» a spus actriţa într-o scurtă declaraţie făcută de la bordul staţiei orbitale.

Şipenko şi Peressild vor trebui să filmeze cât să le iasă vreo 35-40 de minute de imagini spaţiale, după montajul final, pentru filmul botezat «Provocarea». Restul imaginilor vor fi realizate pe Pământ. Pentru a filma imaginile la bordul ISS, actriţa principală a filmului şi regizorul vor fi ajutaţi de cei trei compatrioţi ai lor, cosmonauţi profesionişti, care mai sunt la bord. Rolul Iuliei Peressild este cel al unui medic chirurg care trebuie să plece în spaţiu pentru a-l ajuta pe un cosmonaut a cărui stare de sănătate nu-i permite să revină pe Pământ fără o intervenţie chirurgicală. Rolul bolnavului este interpretat de unul din cei trei cosmonauţi ruşi de la bordul Staţiei spaţiale internaţionale. De partea sa, Klim Şipenko nu se va ocupa doar de regie dar va face şi pe operatorul, pe inginerul de lumini şi sunet şi tot el o va machia pe actriţă. Imaginile vor fi realizate numai în partea rusească a Staţiei spaţiale internaţionale.

Cei doi artişti, figuri cunoscute ale cinematografiei ruse, au urmat un scurt dar intens antrenament la sol pentru a suporta violenta accelerare de la decolare şi apoi să se mişte în stare de imponderabilitate.

Agenţia spaţială europeană (ESA), cea care l-a trimis la bordul ISS pe Thomas Pesquet, precizează că francezul nu va participa la film. In caz de probleme însă, într-o situaţie de urgenţă de exemplu, comandatul le-ar putea da directive celor doi civili.

Filmul «Provocarea» va deveni astfel primul lungmetraj din istoria cinematografiei filmat în spaţiu. O revanşă simbolică pentru ruşi care au reuşit astfel s-o ia înaintea americanilor. Miza era de a devansa proiectul unui film în spaţiu cu megastarul Tom Cruise în rolul principal, proiect pentru care nu se cunoaşte însă deocamdată calendarul precis.

 
Ruşii realizează primul film în spaţiu, la bordul Staţiei spaţiale internaţionale