
Special Paris
Practicile nefaste ale lui Facebook, denunţate în faţa Congresului american
fb.jpg

Frances Haugen a fost timp de doi ani în inima maşinăriei Facebook, reţeaua de socializare cu 3,5 miliarde de clienţi. Acolo, spune ea astăzi, a descoperit o realitate şocantă, foarte deranjantă. Pe scurt, avertizoarea de integritate susţine că firma lui Mark Zuckerberg privilegiază profitul maxim şi cu orice preţ, în detrimentul interesului public şi, în particular, al tinerilor. Ca să-şi argumenteze acuzaţiile, Haugen a reuşit, înainte să demisioneze în luna mai, să copieze şi să ia cu ea mii de documente interne şi studii realizate în acest sens de societatea din Menlo Park. Documente care au fost apoi folosite în recentele anchete publicate de Wall Street Journal.
In faţa aleşilor americani, timp de mai bine de două ore, Frances Haugen a descris cu precizie ce se practica la Facebook. «Cred că această reţea le face rău copiilor. Cred că Facebook seamănă zâzanie şi ne fragilizează democraţiile. Responsabilii companiei ştiu foarte bine ce trebuie să facă pentru ca Facebook şi Instagram să fie mai sigure dar nu fac aceste schimbări pentru că se gândesc înainte de toate la profiturile lor astronomice şi nu la marele public» a spus avertizoarea de integritate în faţa Congresului american. In acest sens, grupul foloseşte o serie de mijloacce pentru a-i incita pe utilizatori să stea cât mai mult conectaţi pe diversele platforme, acest lucru mărind automat reţetele publicitare ale lui Facebook.
Printre exemplele negative pe care le-a citat Frances Haugen: faptul că Facebook a suprimat toate dispozitivele şi filtrele destinate să limiteze discursurile de ură şi dezinformarea în timpul campaniei electorale americane de anul trecut. Această decizie, spune fosta angajată Facebook, a jucat un rol central în atacul contra Capitoliului din 6 ianuarie. Intr-o altă declaraţie, Haugen afirmă că algoritmii care favorizează diviziunea pentru a atrage atenţia, au provocat crime în Birmania şi Etiopia.
In fine, fosta ingineră de la Facebook precizează că Facebook deţine cifre secrete care arată că 13% dintre adolescenţi afirmă că Instagram favorizează ideile sinucigaşe iar 17 procente spun că reţeaua le provoacă probleme de alimentaţie. Cu toate acestea, gigantul californian continuă să difuzeze conţinuturi care incită la anorexie. In realitate, Haugen e de părere că «nocivitatea lui Facebook e similară cu cea a tutunului. Ca şi ţigara, Facebook dăunează publicului şi este adictiv. Şefii firmei ştiu asta dar fac totul pentru a ascunde informaţia».
Pentru a pune capăt acestor derive, Haugen a propus congresmenilor să legifereze pentru a obliga reţeaua de socializare să-şi schimbe atitudinea. Din reacţiile suscitate, se pare că senatorii au recepţionat mesajul. «Congresul va acţiona» a promis astfel un senator democrat.
De partea sa, Mark Zuckerberg, co-fondatorul şi patronul puternicei reţele Facebook – dar şi ale lui Instagram, WhatsApp şi Messenger – a publicat un lung text pe pagina sa Facebook în care îşi apără firma şi afirmă că «nu e deloc adevărat că privilegiem profiturile în detrimentul securitatăţii şi al bunăstării utilizatorilor». O serie de purtătoti de cuvânt ai grupului au ieşit şi ei la rampă pentru a recunoaşte că «a venit timpul să creăm reguli noi pentru internet».