Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Copii exploataţi, cerşetori sclavi: Le Figaro publică o anchetă despre clanurile familiale est-europene care operează în Franţa

figaro.jpg

Familiile stau adesea în tabere insalubre din periferia marilor orase franceze.
Familiile stau adesea în tabere insalubre din periferia marilor orase franceze.
Sursa imaginii: 
lefigaro.fr/JEFF PACHOUD/AFP

Intr-o lungă anchetă, ziarul conservator francez Le Figaro revine asupra problemelor puse în Franţa de cerşetorii şi hoţii de buzunare originari din Bosnia, Bulgaria sau România. Titlul articolului rezumat în cele ce urmează este «Copii exploataţi şi cerşetori sclavi: clanurile familiale din Europa de est care operează în Franţa».

Semnatarul anchetei din Figaro a ieşit pe teren dar cel mai mult a stat de vorbă cu Christophe Molmy, şeful Brigăzii de protecţie a minorilor din Paris – ex-patron al Brigăzii de cercetare şi intervenţie – şi cu sociologul Olivier Peyroux, specializat în chestiuni legate de exploatarea migranţilor.

In opinia poliţistului Molmy, «indivizii care îi acostează pe turişti sau bătrâni ca să le sustragă, mai mult sau mai puţin cu forţa, câţiva euro, sunt probabil tineri instrumentalizaţi de clanuri familiale. Există în continuare anumite familii din Europa de est care îşi exploatează apropiaţii sau pe alţii».

Le Figaro dă astfel exemplul unor recente cazuri în care membri unor clanuri de romi au fost judecaţi şi condamnaţi la ani grei de puşcărie la Nancy şi Toulouse după ce au fost găsiţi vinovaţi pentru că îşi obligau copii să fure. Este citat şi un caz mai vechi, de la sfârşitul anului 2019, botezat «Român Express», când 20 de membri ai unui clan din România au primit pedepse cumulate de 113 ani de închisoare.

Sociologul intervievat de ziaristul francez spune că în Franţa operează două mari tipuri de familii: cele din fosta Iugoslavie, sosite aici în anii 80, şi cele din Bulgaria şi România, debarcate în anii 2000.

Falsa cerşetorie sau păcăleala caritabilă sunt principale tehnici folosite. Urmează furtul în bandă – doi-trei indivizi atrag atenţia unei victime în timp ce un al treilea îi fură portofelul. Le Figaro subliniază faptul că aceşti indivizi – de foarte multe ori minori, chiar unii de sub 10 ani – sunt consideraţi mai întâi delincvenţi şi de abia după aceea ca victime ale unui sistem de exploatare a oamenilor, crimă pasibilă cu zece ani închisoare şi până la un million şi jumătate de euro amendă. Asta în contextul în care aceşti indivizi servesc interesele unor şefi mai mari care, în schimbul acestor furturi, le oferă cazare în nişte tabere mizerabile din periferia oraşelor. «De frică să nu aibă ce mânca sau unde dormi, aceste victime acceptă să facă totul» regretă responsabila unei asociaţii citată de Figaro. Şefii – taţi, mame, unchi, bunici, şamd – fac tot soiul de presiuni ca să-i forţeze pe cei tineri să comită delictele prin mijloacele de transport în comun. Camăta dar şi alte tipuri de şantaj sau violenţe precum reţinerea bebeluşilor tinerelor mame sunt practici curente.

In finalul anchetei sale, ziaristul de la Figaro recunoaşte că e greu de estimat câte familii operează astfel în Franţa. Numai în regiunea pariziană, Christophe Molmy spune că rezolvă anual 5-6 mari afaceri. «România cooperează cu noi, alte ţări mai puţin», mai precizează poliţistul. Olivier Peyroux estimează de partea sa la 100-200 de familii delincvente care ar exista în toată Europa. «Problema nu este una migratorie întrucât unele dintre aceste familii stau de ani de zile în Franţa şi au primit chiar acte franceze.» In fine, rapoarte ale ministerului de interne din 2019 şi 2020 estimează între 150 şi 300 numărul de indivizi din Europa de est care ar acţiona în Franţa şi sunt în atenţia asociaţiilor. 60% dintre persoanele reperate care erau forţate să comită delicte sau să practice cerşetoria nu figurează însă în aceste statistici întrucât nu vor să fie ajutate de ONG-uri.

 
Copii exploataţi, cerşetori sclavi: Le Figaro publică o anchetă despre clanurile familiale est-europene care operează în Franţa