Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Summit Franţa-Africa fără șefii de stat africani

macron-afrique-nouakchott-g5-sahel.jpg

Emmanuel Macron în iunie 2020 în cursul unei călătorii în Africa.
Emmanuel Macron în iunie 2020 în cursul unei călătorii în Africa.
Image source: 
LUDOVIC MARIN

Vineri 8 octombrie are loc la Montpellier un summit Franţa-Africa într-un „format” special dorit de președintele francez Emmanuel Macron. Mai precis, fără participarea șefilor de stat și de guvern africani. În schimb tineretul african este invitat în acest oraș din sudul Franţei pentru o vastă consultare privin problemele Africii.

În general aceste reuniuni la vîrf Franţa-Africa se încheiau cu o fotografie „de familie” în care puteau fi văzuţi întotdeauna președintele francez și în jurul lui aproximativ cincizeci de șefi de stat africani. Inutil de spus că Franţa a invitat uneori la Paris și mulţi lideri africani avînd prea puţin apetit pentre democraţie.

De data aceasta „fotografia de familie” l-ar putea reprezenta pe Emmanuel Macron înconjurat de o mie de tineri sosiţi de pe continentul african. Seful statului francez propune deci un nou tip de summit: Franţa a invitat 3000 de oameni, în special tineri, din sfera activă a societăţii africane. Mulţi dintre ei și-au creat mici intreprinderi, alţii sunt artiști sau sportivi. Unii vin din Africa, alţii sunt născuţi în Franţa dar părinţii lor fac parte din diaspora africană.

Aceste reuniuni la vîrf Franţa-Africa există din 1973, dar ele au devenit repetitive și lipsite de eficienţă. Ori, președintele Emmanuel Macron consideră că a venit momentul să asculte vocea tinerilor africani, dintre care mulţi sunt francofoni. Viitorul francofoniei se joacă de altfel în Africa unde la orizontul anului 2050 în jur de 800 de milioane de africani vor vorbi franceza.

În urmă cu patru ani, aflat într-o vizită la Ougadugou, în Burkina Fasso, președintele francez a promis să rupă cu vechiul stil și cu vechea politică africană a Franţei. Si chiar și mulţi comentatori africani se întreabă de ce viitorul continentului lor trebuie să fie decis la Paris?

Iată că acum, pentru prima oară în istoria acestor summit-uri, Franţa își propune să asculte mai degrabă vocile societăţilor civile africane și nu cele ale elitelor politice aflate la putere, pentru a vedea cum poate ajuta Franţa un continent aflat în plină transformare și explozie demografică.