Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


15 de ani de la asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaia, faptele sunt prescrise

rsf_russie.png

Militanti RSF în fata ambasadei Rusiei din Paris, 7 octombrie 2021.
Militanti RSF în fata ambasadei Rusiei din Paris, 7 octombrie 2021.
Sursa imaginii: 
RSF

Acum 15 ani, în 7 octombrie 2006, era împuşcată pe scara blocului ei din Moscova, jurnalista de investigaţii Anna Politkovskaia. Celebră pentru reportajele pe care le realizase despre războiul din Cecenia pentru publicaţia Novaia Gazeta, Politkovskaia era şi foarte critică la adresa Kremlinului. Faptele comise în urmă cu 15 ani sunt prescrise cu toate că comanditarii nu sunt nici azi cunoscuţi.

Asasinarea Annei Politkovskaia într-o zi de 7 octombrie a fost ca un cadou pentru şeful Kremlinului. Vladimir Putin, adesea criticat de jurnalista de investigaţii de la Novaia Gazeta, îşi serbează ziua de naştere în aceeaşi zi.

15 ani după acel asasinat, faptele sunt prescrise. Nu au fost însă judecaţi şi condamnaţi decât executanţii. Comanditarii sunt în continuare de negăsit.

Prescrierea faptelor nu înseamnă şi sfârşitul luptei duse de colegii ziaristei ucise. Ziarul Novaia Gazeta a făcut public joi un film omagial despre parcursul fostei lor colege dar şi despre anchetă. Apare astfel declaraţia unui martor până acum rămas în umbră. Acesta dă numele organizatorilor şi comanditarilor asasinatului. In aceste condiţii, publicaţia speră să obţină redeschiderea anchetei. Redactorul-şef Dmitri Muratov este hotărât dar şi conştient de riscurile pe care le ia. „Impunitatea, uciderea mai departe neelucidată a lui Politkovskaia, ne arată că jurnalismul nu este tot timpul compatibil cu faptul de a rămâne în viaţă”.

De partea ei, asociaţia Reporteri fără frontiere (RSF) a vrut şi ea să marcheze joi această dublă aniversare. Sub haştagul #UnhappyBirthedayMrPutin. ONG-ul a lansat o mie de baloane negre cu acest mesaj în faţa ambasadelor Rusiei din Paris, Berlin şi Londra dar şi în faţa redacţiei Novaia Gazeta din Moscova. In opinia asociaţiei, Putin, pe lângă faptul că restrânge libertatea presei, favorizează şi climatul de impunitate de care beneficiază cei care comit crime contra jurnaliştilor.

Reamintim că Novaia Gazeta este un media martir în Rusia. Din cei 40 de jurnalişti care au fost ucişi de când e la putere Vladimir Putin, 6 proveneau de la acest media. Nu e de mirare că Rusia ocupă locul 150 din 180 în clasamentul mondial al libertăţii presei întocmit anual de RSF. Preşedintele Putin figurează şi el la loc de frunte în galeria „Prădătorilor libertăţii presei”.

 
15 de ani de la asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaia, faptele sunt prescrise