
Special Paris
15 de ani de la asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaia, faptele sunt prescrise
rsf_russie.png

Asasinarea Annei Politkovskaia într-o zi de 7 octombrie a fost ca un cadou pentru şeful Kremlinului. Vladimir Putin, adesea criticat de jurnalista de investigaţii de la Novaia Gazeta, îşi serbează ziua de naştere în aceeaşi zi.
15 ani după acel asasinat, faptele sunt prescrise. Nu au fost însă judecaţi şi condamnaţi decât executanţii. Comanditarii sunt în continuare de negăsit.
Prescrierea faptelor nu înseamnă şi sfârşitul luptei duse de colegii ziaristei ucise. Ziarul Novaia Gazeta a făcut public joi un film omagial despre parcursul fostei lor colege dar şi despre anchetă. Apare astfel declaraţia unui martor până acum rămas în umbră. Acesta dă numele organizatorilor şi comanditarilor asasinatului. In aceste condiţii, publicaţia speră să obţină redeschiderea anchetei. Redactorul-şef Dmitri Muratov este hotărât dar şi conştient de riscurile pe care le ia. „Impunitatea, uciderea mai departe neelucidată a lui Politkovskaia, ne arată că jurnalismul nu este tot timpul compatibil cu faptul de a rămâne în viaţă”.
De partea ei, asociaţia Reporteri fără frontiere (RSF) a vrut şi ea să marcheze joi această dublă aniversare. Sub haştagul #UnhappyBirthedayMrPutin. ONG-ul a lansat o mie de baloane negre cu acest mesaj în faţa ambasadelor Rusiei din Paris, Berlin şi Londra dar şi în faţa redacţiei Novaia Gazeta din Moscova. In opinia asociaţiei, Putin, pe lângă faptul că restrânge libertatea presei, favorizează şi climatul de impunitate de care beneficiază cei care comit crime contra jurnaliştilor.
Reamintim că Novaia Gazeta este un media martir în Rusia. Din cei 40 de jurnalişti care au fost ucişi de când e la putere Vladimir Putin, 6 proveneau de la acest media. Nu e de mirare că Rusia ocupă locul 150 din 180 în clasamentul mondial al libertăţii presei întocmit anual de RSF. Preşedintele Putin figurează şi el la loc de frunte în galeria „Prădătorilor libertăţii presei”.