Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Austria: Anchetat pentru corupție, cancelarul Sebastian Kurz demisionează

sebastian_kurz_si-a_anuntat_demisia_sambata_9_octombrie_2021.jpg

Sebastian Kurz și-a anunțat demisia sâmbătă, 9 octombrie 2021.
Sebastian Kurz și-a anunțat demisia sâmbătă, 9 octombrie 2021.
Sursa imaginii: 
GEORG HOCHMUTH / AFP

Toate partidele de opoziție au cerut demisia cancelarului după ce a fost deschisă o anchetă pe numele lui Sebastian Kurz pentru fapte de corupție. 

Cancelarul austriac Sebastian Kurz și-a prezentat demisia pentru ”a se evita ca țara să plonjeze în haos și într-un impas”, după cum a explicat el în fața presei adăugând că se retrage pentru ”stabilitatea” țării. În același timp, a respins  „acuzațiile false”. El susține că va putea, cu siguranță, să clarifice lucrurile. ”Sunt doar un om, cu emoții și cu erori”, s-a justificat tânărul responsabil, în vârstă de 35 de ani. 

 

Cedez locul pentru a fi evitat haosul - a adăugat încă o dată și a explicat că a propus ca postul său să fie preluat de ministrul de Externe, Alexander Schallenberg. Diplomat de carieră, în vârstă de 52 de ani,  ministrul Schallenberg este un apropiat al partidului conservator condus de Sebastian Kurz.

 

Parchetul Anticorupție îl anchetează pe cancelar pentru că,  între 2016 și 2018, a utilizat ”resurse ale ministerului de finanțe pentru a achita sondaje de opinie, care au fost ulterior măsluite pentru a servi interesului său politic și a partidului pe care îl conduce”.   

 

Sebastian Kurz și 9 alte persoane, Partidul Popular Austriac ÖVP și un grup de presă fac obiectul anchetei în acest dosar. Percheziții au fost derulate miercuri la sediul partidului ÖVP dar și la cancelarie. Procurorii au ținut să precizeze că investigațiile îl vizează direct pe cancelar pentru ”deturnare de fonduri, corupție și trafic de influență”. 

 

Cu excepția Partidului Popular Austriac, toate formațiunile politice au cerut imediat demisia cancelarului, chiar și Verzii, partenerii minoritari din guvern. 

Parlamentul se va reuni marți în sesiune extraordinară și este posibil să fie depusă o moțiune de cenzură comună.

 

Intrat în guvern ca secretar de stat, în 2013, la vârsta de 27 de ani, Sebastian Kurz a devenit în același an ministru de Externe iar 4 ani mai târziu prelua, pentru prima dată, postul de cancelar. 

Asociat cu un partid de extremă dreaptă, FPO, guvernul său a căzut în mai 2019 ca urmare a unui scandal de corupție. A revenit însă la putere în ianuarie 2020, de această dată în parteneriat cu ecologiștii. Coaliția este una șubredă din cauza unor divergențe de opinie în chestiunea refugiaților. 

 

Chiar dacă demisionează din funcția de cancelar, Sebastian Kurz intenționează să rămână șef al Partidului Popular Austriac - pe care îl conduce din 2017 dar și al grupului său parlamentar, un rol crucial în sistemul politic austriac.