Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Soarta directoarei FMI Kristalina Georgieva este decisă zilele acestea

sefa_fmi_kristalina_georgieva_este_acuzata_ca_a pus_o_presiune_asupra_echipei_sale_pe_vremea_cand_conducea_banca_mondiala_pentru_a_modifica_un_raport_in_favoarea_chinei._.jpg

Sefa FMI, Kristalina Georgieva este acuzata ca a pus o presiune asupra echipei sale, pe vremea când conducea Banca Mondiala, pentru a modifica un raport în favoarea Chinei.
Sefa FMI, Kristalina Georgieva este acuzata ca a pus o presiune asupra echipei sale, pe vremea când conducea Banca Mondiala, pentru a modifica un raport în favoarea Chinei.
Image source: 
Ludovic MARIN POOL/AFP/File

Consiliul de administrație al Fondului Monetar Internațional și-a multiplicat reuniunile în acest week-end pentru a tranșa soarta directoarei sale, acuzată că a îmbunătățit rating-ului Chinei, pe vremea când conducea Banca Mondială. FMI și Banca Mondială își reiau luni reuniunile de toamnă. 

Consiliul de administrație al FMI caută să clarifice situația pentru a putea lua o decizie ”cât mai repede” în ceea ce privește menținerea, ori nu, în funcție a Kristalinei Georgieva, după cum a explicat un purtător de cuvânt al FMI.

 

Ea a primit susținerea Franței și în mare parte a statelor UE, expliqua vineri pentru France Presse o sursă din anchetă. Nu este cunoscută însă poziția Statelor Unite, membru crucial al FMI. 

 

Kristalina Georgieva, în vârstă de 68 de ani, se află într-o situație delicată după ce la mijlocul lui septembrie au fost publicate concluziile unei anchete derulate de un cabinet de avocați, verificări deschise la cererea unui comitet de etică din Banca Mondială. 

 

Ancheta a scos la iveală neconcordanțe în redactarea edițiilor din 2018 și din 2020 a raportului intitulat «Doing Business» și realizat de Banca Mondială. Autorii raportului au acuzat-o pe Kristalina Georgieva că ar fi făcut presiune astfel încât China să obțină un loc mai favorabil în clasament.

 

Fosta șefă a prestigioasei instituții neagă acuzațiile. Miercuri, în fața Consiliului de Administrație, ea a vorbit despre ”ipoteze eronate formulate de autorii raportului”. 

 

A doua zi, Kristalina Georgieva a publicat o scrisoare în care contestă concluziile cabinetului de avocați.

 

Lansat în 2003, raportul Doing Business analizează ușurința cu care se pot face afaceri în statele din întreaga lume. 

China ar fi trebuit să coboare 7 poziții în clasamentul “Doing Business 2018”, până pe locul 85, însă în raportul oficial apare pe locul 78, la fel ca în anul anterior.

 

În august, Banca Mondială a suspendat publicarea clasamentului „Doing Business”. În momentul redactării raportului, Banca Mondială încerca să obţină sprijinul Chinei pentru o majorare de capital, o creștere istorică în valoare de 13 miliarde de dolari.