
Special Paris
Eficacitatea vaccinurilor anti-Covid-19, confirmată de un vast studiu francez
vaccin.jpg

Studiul francez publicat acum este cel mai mare realizat vreodată în lume. Datele a 22 de milioane de persoane au fost analizate de consorţiul care reuneşte Agenţia naţională a medicamentului şi Asigurările de sănătate.
Au fost comparate datele a 11 milioane de persoane cu vârstele de peste 50 de ani şi vaccinate anti-Covid cu cele ale altor 11 milioane de persoane nevaccinate din aceeaşi categorie de vârstă. Perioada studiului a fost 27 decembrie 2020 – ziua în care a început campania de vaccinare în Franţa – şi 20 iulie 2021.
Pentru a compara datele, cercetătorii au constituit cupluri, perechi. Pentru fiecare persoană vaccinată la o dată anume, au asociat o persoană nevaccinată, de aceeaşi vârstă, de acelaşi sex şi din aceeaşi regiune. Cuplurile astfel constituite au fost urmărite pe toată perioada.
La două săptămâni după a a doua doză de vaccin, cercetătorii au notat o reducere cu peste 90% a riscului de spitalizare. Cu alte cuvinte, «persoanele vaccinate au de 9 ori mai puţine riscuri să fie spitalizate sau să moară de Covid-19 decât persoanele nevaccinate» spune directorul structurii care a realizat studiul.
In privinţa variantei Delta, cea care predomină actualmente, cercetătorii au luat în calcul datele după data de 20 iunie şi până la sfârşitul studiului, o lună mai târziu, 20 iulie. Rezultatele găsite sunt comparabile cu cele precedente. O eficacitate de 84% la persoanele de peste 75 de ani şi de 92 de procente în categoria 50-74 de ani. Cu toate acestea, «perioada este prea scurtă pentru a evalua impactul real al vaccinurilor contra acestei variante. Studiul va trebui deci să continue pentru a integra datele din august şi septembrie» spun cercetătorii.
In fine, alt punct pozitiv: «eficacitatea pe formele grave ale bolii nu pare să diminueze pe perioada disponibilă, în speţă până la 5 luni». Trebuie precizat că eficacitatea vaccinurilor a fost testată numai contra formelor grave de Covid-19. In plus, nu se poate deduce în ce măsură vaccinurile permit sau nu infectarea şi transmiterea SARS-CoV-2.
Studiul privind eficacitatea vaccinurilor a fost realizat pe trei seruri : Pfizer/BioNTech, Moderna şi AstraZeneca. Al 4-lea vaccin, Johnson & Johnson, fabricat de laboratorul Janssen, nu a fost luat în calcul întrucât a intrat mai târziu pe piaţă.
Datele studiului francez confirmă observaţii similare notate în alte ţări precum Israel, Regatul unit şi SUA. Doar talia eşantionului uman este în cazul de faţă mult mai mare.