Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Austria are un nou cancelar: Alexander Schallenberg

in_austria_alexander_schallenberg_a_fost_investit_oficial_in_postul_de_cancelar_luni_11_octombrie_2021.

În Austria, Alexander Schallenberg a fost investit oficial în postul de cancelar, luni 11 octombrie 2021.
În Austria, Alexander Schallenberg a fost investit oficial în postul de cancelar, luni 11 octombrie 2021.
Sursa imaginii: 
Fabrice COFFRINI AFP

Ministrul austriac de Externe, Alexander Schallenberg a fost învestit în funcţia de cancelar, la două zile după demisia lui Sebastian Kurz, care s-a retras din cauza unui scandal de corupţie în care este implicat.

Noul cancelar are 52 de ani şi a depus jurământul în faţa preşedintelui  Alexander Van der Bellen, la Palatul Hofburg din Viena.

«Este o onoare pe care nu o aşteptam şi pe care nu mi-am dorit-o niciodată», a explicat, foarte sincer, noul cancelar referindu-se la ”sarcina foarte dificilă ce i-a fost încredinţată".

La rândul său, şeful statului a insistat asupra «grelei responsabilităţi a guvernului pentru restabilirea încrederii».

Episodul a pus la grea încercare coaliţia cu ecologiştii, deja tensionată în urma unor dezacorduri din ultímele luni.

Pentru moment, guvernul încearcă să arate că este unul unit chiar dacă ecologiştii s-au aflat printre cei care au cerut demisia lui Sebastian Kurz, anchetat pentru fapte de corupţie.

De altfel, vice-cancelarul este din partea Verzilor iar el speră că «acest nou capitol ce începe acum se va derula cu bine până la alegerile din 2024».

Sebastian Kurz, artizanul acestei alianţe inedite dintre conservatorii de la Partidul Popular Austriac  (ÖVP) şi ecologişti, încheiate la începutul lui 2020, a fost forţat să se retragă de la putere. Kurz este anchetat pentru că s-ar fi folosit de bani guvernamentali pentru a influenţa anumite sondaje de opinie, în favoarea sa şi a partidului său.

Odată cu anunţul demisiei el l-a propus în locul său pe Alexander Schallenberg, ministru de externe din iunie 2019. Iar locul lui Schallenberg la minister va fi preluat de Michael Linhart, actual ambasador al Austriei  la Paris.

Sebastian Kurz devenea în 2017 cel mai tânăr lider al planetei. Avea atunci doar 31 de ani şi preluase, pentru prima dată, postul de cancelar. În 2019 guvernul său a căzut, tot în urma unui scandal de corupţie. Acum, el va rămâne în Parlament, ca şef al grupului Partidului Popular Austriac, pe care îl conduce din 2017 şi spune că «va face lumină în acuzaţiile care i se aduc».