Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Înainte de iarnă, planeta întreagă este într-o criză energetică de proporţii

pretul_gazului_a_tot_crescut_in_ultimele_luni_in_franta_dar_si_mai_peste_tot_in_lume.

Pretul gazului a tot crescut în ultimele luni în Franta dar si mai peste tot în lume.
Pretul gazului a tot crescut în ultimele luni în Franta dar si mai peste tot în lume.
Sursa imaginii: 
AFP

Tensiunea între creşterea cererii de gaz şi oferta limitată a făcut ca preţurile să sară în aer, după ani la rând în care preţul a scăzut. Cererea de gaz a fost susţinută în 2021 de reluarea activităţilor post-Covid, după o iarnă lungă şi rece în Asia şi în America de Nord, urmată de o caniculă în Asia şi de o secetă în Brazilia. Marii consumatori au fost China şi Japonia. Oferta a fost afectată de dificultăţile de întreţinere a instalaţiilor de gaz lichefiat (GNL).

În Europa, stocurile de gaz aproape că s-au topit, în condiţiile în care, pe fondul unui meteo foarte calm, eolienele mai mult au stat. Iar petrolul a ajuns la preţul din 2014.

În China, tăierile de curent au determinat închiderea unor uzine, iar Beijing mizează acum pe o creştere a producţiei de cărbune – pentru ca centralele electrice să poată fi alimentate.

India, care importă cărbune din Africa de Sud ori Indonezia, se teme şi ea că va trebui să oprească unele uzine, în condiţiile în care minele de cărbune sunt inundate în această perioadă a anului.

Si în unele statele europene, creşterea preţului la gaz a determinat furnizorii de electricitate să se îndrepte spre cărbune.

Creşterea preţului la energii are, în primul rând, un impact social.

Preţul la electricitate, a ajuns la un nivel inedit pentru ultimii 10 ani, în Europa. Cel mai des, megawattul / oră depăşeşte 100 de euro.  În Germania şi în Spania – preţul este de 4 ori mai mare comparativ cu 2019 şi 2020.

Britanicii, dependenţi de gaz, ar putea să îşi vadă factura la electricitate cu 30% mai mare până la începutul anului viitor, potrivit unui cabinet britanic de analiză.

Consecinţele sunt şi economice şi industriale. Cerealele mi multe produse derivate au devenit mai scumpe din cauza noilor preţuri la energii.

Astfel că statele cu ierni grele se întreabă, cum vor trece iarna ?!

Va exista destul de mult gaz pentru a răspunde cererii? Factorul cheie va fi vremea, nu doar în Europa ci şi în Asia ori Rusia.

Ïntr-o iarnă normală, Europa nu va avea probleme: stocurile se situează undeva către 80% din capacitatea lor, până la finele lui octombrie. Este un nivel record, prea mic, iar importul de GPL va fi limitat de cererea asiatică. Iarna europeană va depinde de volumul ofertei ruseşti, crede Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică care consideră că Moscova îşi onorează contractele dar exportă mai puţin decât era cazul în 2019 astfel că “ar fi bine să facă mai mult”.

Pentru experţi este o criză de conjunctură dar care intervine într-un moment cheie al «tranziţiei energetice», fragilizând-o.