Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: 30 de miliarde de euro de investiţii în următorul deceniu

presedintele_emmanuel_macron_prezinta_un_plan_de_investitii_in_valoare_de_30_de_miliarde_de_euro_pentru_urmatorii_5_ani_pentru_dezvoltarea_industriei_si_a_tehnologiilor_de_viitor_12_octombrie_2021.

Presedintele Emmanuel Macron prezinta un plan de investitii în valoare de 30 de miliarde de euro pentru urmatorii 5 ani pentru dezvoltarea industriei si a tehnologiilor de viitor, 12 octombrie 2021.
Presedintele Emmanuel Macron prezinta un plan de investitii în valoare de 30 de miliarde de euro pentru urmatorii 5 ani pentru dezvoltarea industriei si a tehnologiilor de viitor, 12 octombrie 2021.
Sursa imaginii: 
Ludovic MARIN AFP

Preşedintele Emmanuel Macron a prezentat planul său intitulat «Franţa 2030» care vizează investiţii în sectoare de viitor. Aproape jumătate din investiţii ar trebui să purifice Franţa. Practic, preşedintele a menţionat marii poluatori francezi – sectoarele aeronauticii şi de autoturisme, industria grea, agricultura. Liderul de la Palatul Elysée şi-a prezentat planul în faţa a 200 de persoane – patroni ori responsabili de companii, studenţi, o parte a guvernului. Care sunt sectoarele în care preşedintele vrea să investească ?

Zece sunt sectoarele prezentate, în picioare, de preşedintele Emmanuel Macron – sub forma unui stand-up.

A început cu sectorul nuclear, «o şansă pentru Franţa», după cum s-a exprimat preşedintele, care doreşte să investească în mici reactoare. Suma este deloc neglijabilă- 1 miliard de euro pentru acest sector până în 2030.

De altfel, nuclearul se află în centrul alegerilor prezidenţiale din 2022 iar Emmanuel Macron pledează în favoarea atomului. “200.000 de francezi lucrează în acest moment în domeniul nuclear… este o şansă », consideră liderul de la Elysée şi adaugă că “aici trebuie să investim”: “trebuie să avem o ţară care produce. O ţară care continuă reformele pentru a produce mai mult. Apoi, trebuie să regăsim legătura dintre inovaţie şi producţie. Deoarece producţia de mâine nu este cea de ieri. Sunt convins că inovaţia este cheia pentru a produce. Atunci când am spus că dacă muncim mai mult producem mai mult, în niciun domeniu- nici în cel agroalimentar, nici în industrie şi nici în cel de servicii nu va fi la fel ca până acum. Toate se schimbă în marş forţat”.

Reducerea emisiilor de gaz cu efect de seră, producerea a 2 milioane de autoturisme electrice şi hibride până în 2030, crearea unui prim avion cu emisii reduse de carbon – în toate acestea Franţa va investí sume importate în următorii ani.  Până în 2035 Franţa doreşte să reducă cu 35% emisiile de gaz cu efect de seră.

Acum, pentru producerea de autoturisme ecologice, preşedintele îşi pune speranţa în marii constructori, căci, spune el , «nu vrem să devenim statul care circulă cel mai ecologic dar în maşini produse în alte ţări. Astfel că dacă marii constructori nu se vor implica, Franţa nu va reuşi”, explică Emmanuel Macron.

În cele din urmă, şeful statului doreşte investiţii masive în sectorul medical şi în tratamente, în special în crearea de noi tratamente împotriva cancerului. Mai exact, 7,5 miliarde de euro pentru o medicină preventivă inovantă, după cum s-a exprimat Emmanuel Macron.

2 miliarde de euro este suma ce se doreşte investită pentru o agricultură mai sănătoasă, durabilă şi fără pesticide. Preşedintele mai speră ca «agricultorii să fie mai bine plătiţi pentru ceea ce fac».

Cultura, mediul şi ..spaţiul, sunt alte domenii vizate de planul Franţa 2030. Preşedintele speră ca Franţa să “fie parte din aventura spaţială căci ...un nou spaţiu se construieşte”, este el de părere şi anunţă că va susţine industria de specialitate în dezvoltarea de micro-sateliţi.

Iar pentru ca Franţa să nu ducă lipsă de componente electronice, 6 miliarde de euro este suma ce va fi investită în acest domeniu, pentru dublarea producţiei.

Acum, 30 de miliarde de euro este totuşi o sumă considerabilă chiar şi pentru Franţa iar Emmanuel Macron susţine că şi-o asumă căci sunt cheltuieli indispensabile pentru viitor. “Dacă nu facem acest viraj acum, vom continua să ne degradăm deficitul extern şi locurile de muncă”, este el de părere.

Primii bani vor fi distribuiţi din luna ianuarie 2022 – undeva între 3 şi 4 miliarde de euro. Bineînţeles că analiştii au notat imediat că sunt investiţii anunţate cu puţin timp înainte de alegerile prezidenţiale din aprilie anul viitor. Anticipând comentariile, Emmanuel Macron speră că planul său să fie pus în practică şi dacă nu va fi reales anul viitor.