Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turnul Eiffel, în centrul unui controversat proiect urbanistic (VIDEO)

eiffel.jpg

Proiectul, extrem de controversat, prevede printre altele plantarea de copaci pe Pont d'Iéna.
Proiectul, extrem de controversat, prevede printre altele plantarea de copaci pe Pont d'Iéna.
Sursa imaginii: 
concertationsitetoureiffel.fr

Numărătoarea inversă a început luni, 11 octombrie. Primăria Parisului a lansat aşa-zia CPPV – Consultare publică pe cale electronică – cu privire la proiectul de amenajare a spaţiului din jurul Turnului Eiffel, simbol emblematic al Parisului. Proiectul este însă criticat de multă lume şi riscă să nu vadă vreodat lumina zilei, cel puţin în varianta sa actuală.

Timp de o lună, mai exact până pe 17 noiembrie, parizienii (şi numai ei) pot să-şi dea cu părerea, exclusiv pe internet, cu privire la proiectul botezat pompos «Marele sit Tour Eiffel». Informaţia a fost dezvăluită de ziarul popular Le Parisien care ne precizează că proiectului i-a fost chiar dedicat un site internet special.

Anunţat în 2019, întârziat din cauza epidemiei de Covid, proiectul prevede amenajarea un spaţiu verde de 50 de hectare între Place du Trocadéro şi Champs-de-Mars trecând peste podul Iéna, spaţiu déjà în mare parte plantat şi înverzit. Proiectul prevede crearea a 17.000 m2 de noi spaţii verzi. In particular, se vor planta 180 de copaci suplimentari.

Bugetul alocat acestui proiect este de cel puţin 107 milioane de euro – costul iniţial nu era «decât»  de 72 de milioane - iar primele tranşe ale sale vor trebui livrate înaintea Jocurilor olimpice de la Paris din 2024. «Proiectul a fost gândit ca să răspundă aşteptărilor şi nevoilor vizitatorilor, turiştilor şi parizienilor, înscriindu-se totodată în calendarul de pregătire a Olimpiadei de peste 3 ani» explică Primăria capitalei franceze.

Proiectul a fost câştigat - şi prezentat încă de acum doi ani – de echipa arhitecţilor peisagişti americani Gustafson, Porter şi Bowman. Incă din start, proiectul a fost însă ţinta criticilor, motiv pentru care consultarea lansată acum de primărie este foarte riscantă. Asta în contextul în care el se vrea simbolul celui de-al doilea mandat municipal al socialistei Anne Hidalgo, devenită între timp şi candidată la prezidenţialele de anul viitor.

Cum spuneam, niciun actor local nu pare convins de acest proiect. In particular, partea sa «verde» lasă de dorit. Mai exact, disputele se duc în jurul spaţiilor verzi, împădurite, cu adevărat suplimentare. Unii spun că de fapt scade procentul vegetal, primăria spune contrariul. Ce este însă cel mai vehement atacat şi considerat «anti-ecologic» şi doar un «gadget» este idea de a planta arbori pe Pont d’Iéna. «Nu poţi planta aşa simplu copaci pe un pod din beton. Pe fotografii pare frumos şi simplu dar în realitate este o cultură în afara solului care este extrem de complicată de realizat» spun militanţii asociaţilor de mediu din Paris. Dealtfel, în urma discuţiilor purtate luni cu reprezentanţii primăriei, Le Parisien prezice că această parte a proiectului – plantarea de arbori pe pod – va fi retrasă în cele din urmă. Nu în ultimul rând, costul total al proiectului, déjà în creştere cu 50% faţă de estimarea iniţială, îi sperie pe edilii celor trei arondismente pariziene – 7, 15 şi 16 - pe care se întinde proiectul. Toţi au cerut, pentru moment în zadar, amânarea proiectului.

 
Turnul Eiffel, în centrul unui controversat proiect urbanistic