Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Secretul spovedaniei: «Preoţii trebuie să dezvăluie justiţiei faptele de pedocriminalitate» spune guvernul francez

eglise.jpg

Presedintele Conferintei episcopilor francezi, Eric de Moulins-Beaufort, 5 octombrie 2021, la Paris.
Presedintele Conferintei episcopilor francezi, Eric de Moulins-Beaufort, 5 octombrie 2021, la Paris.
Sursa imaginii: 
Thomas Coex

Gérald Darmanin, ministrul francez de Interne şi al Cultelor, l-a convocat la o audienţă pe preşedintele Conferinţei episcopilor din Franţa. Asta după ce Eric de Moulins-Beaufort declarase public că «secretul spovedaniei este mai presus decât legile Republicii».

«L-am convocat pe preşedintele Conferinţei episcopilor din Franţa ca să-i spun că nu există lege mai presus decât cele ale Parlamentului francez» a declarat Gérald Darmanin în faţa aleşilor reuniţi în hemiciclul de la Paris.

Ministrul francez de Interne şi al Cultelor nu apreciase deloc declaraţia făcută acum câteva zile de Eric de Moulins-Beaufort. Intr-un interviu acodat radioului France Info acesta declarase că «secretul spovedaniei ni se impune şi de aceea este mai presus decât legile Republicii». Cu alte cuvinte şeful episcopilor francezi estima că secretul spovedaniei nu poate fi încălcat sub nicio formă, chiar şi în cazul crimelor sexuale comise contra unor copii.

Declaraţia suscitase reacţii aprinse. «Dacă un preot, în cadrul unei spovedanii, află, fie de la o victimă, fie de la autor, că s-au comis fapte condamnabile atunci există obligaţia de a pune capăt acestor fapte. Dacă preotul nu o face, acesta trebuie condamnat de justiţie întrucât asta se cheamă neîmpiedicarea comiterii unei crime sau a unui delict» a spus Eric Dupond-Moretti, ministrul Francez al Justiţiei. Colega de la Cetăţenie, Marlène Schiappa, estimase că «nu există excepţii de la legile Republicii». De partea sa, cofondatorul unei asociaţii de apărare a laicităţii a estimat că «legile Republicii sunt întotdeauna mai presus de orice, în cadrul laic». Dealtfel, Codul penal francez precizează că «în cunoştinţă de cauză, a nu informa autorităţile judiciare sau administrative despre agresiuni sexuale comise asupra unor minori este pasibil cu trei ani închisoare şi 45.000 de euro amendă. In cazul în care minorul are sub 15 ani, atunci pedeapsa poate merge până la 5 ani închisoare şi 75.000 de euro amendă».

In urma întâlnirii avute cu Gérald Darmanin, Eric de Moulins-Beaufort a publicat un comunicat în care recunoaşte că «şi-a formulat răspunsul de o manieră nepotrivită» la întrebarea pusă de confratele de la France Info. Responsabilul Bisericii a asigurat că «creştinii trebuie să caute necontenit binele, lucru care nu se poate face dacă nu se respectă legile ţării. Amploarea violenţelor şi agresiunilor sexuale asupra minorilor, scoase la lumină de recentul raport Sauvé, impune Bisericii să-şi revadă practicile în lumina realităţii. E deci nevoie de o muncă specifică pentru a concilia natura spovedaniei cu necesitatea de a-i proteja pe copii» mai scrie preşedintele Conferinţei episcopilor din Franţa.

Dezbaterea juridico-teologică, polemica dintre autorităţile franceze şi responsabilul Bisericii catolice, intervine o săptămână după prezentarea unui raport-şoc referitor la abuzurile sexuale comise în sânul Bisericii catolice franceze. In urma dezvăluirilor despre sutele de mii de copii abuzaţi sexual de oamenii Bisericii în ultimele 7 decenii, Comisia sugerase autorităţilor bisericeşti să transmită un mesaj clar preoţilor privind obligaţia de a semnala justiţiei abuzurile şi violenţele sexuale comise asupra minorilor sau persoanelor vulnerabile. Mesaj pe care, aparent şi într-o primă instanţă, liderul episcopatului francez nu pare să-l fi recepţionat.

 
Secretul spovedaniei: «Preoţii trebuie să dezvăluie justiţiei faptele de pedocriminalitate» spune guvernul francez