Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: 9 ani închisoare pentru fondatorul unui grupuscul de extremă dreaptă

verdict.jpg

Fondatorul unui grupuscul de extremà dreaptà din Franta a fost condamnat la 9 ani închisoare.
Fondatorul unui grupuscul de extremà dreaptà din Franta a fost condamnat la 9 ani închisoare.
Sursa imaginii: 
AFP

Logan Nisin, tânărul (25 de ani) fondator al grupusculului de extremă dreaptă OAS (Organizaţia armatelor sociale), a fost condamnat la 9 ani închisoare de Tribunalul din Paris. Verdictul a fost dat în urma primului proces pentru terorism de extremă dreaptă judecat în Franţa în ultimii 4 ani.

Parchetul ceruse 10 ani închisoare contra lui Logan Nisin. Verdictul e mai clement, «doar» 9 ani contra tânărului extremist de dreapta, fondator al mişcării OAS. Alţi 5 complici, cu vârstele între 23 şi 33 de ani, printre care numărul doi al grupusculului, au fost condamnaţi la pedepse cu închisoarea.

La citirea sentinţei, preşedintele Tribunalului a subliniat că «noua OAS a fost concepută copiind întocmai structura Organizaţiei armate secrete din 1961», un grup politico-militar responsabil al unei represiuni sângeroase în anii 60 contra independenţei Algeriei.

In actualul dosar, magistratul a estimat că «toate aratau iminenţa trecerii la acte; OAS a fost creată ca o armată de apărare, gata la nevoie să destabilizeze instituţiile şi fractureze corpul social lansând apeluri la rebeliune şi incitare la comiterea de crime».

De-a lungul celor 2 săptămâni de proces în faţa Tribunalului corecţional din Paris, membrii grupului au declarat că niciodată nu ar fi trecut la acte şi că singurul responsabil este Logan Nisin. Tribunalul a estimat însă că toţi suspecţii au încarnat OAS şi deci i-a recunoscut vinovaţi pe toţi si i-a condamnat la pedepse cu închisoarea. Logan Nissin fiind déjà după gratii de 4 ani, poate spera într-o apropiată liberare condiţionată.

Decizia de acum era mult-aşteptată întrucât dosarul OAS este primul judecat dintr-o serie de 7 anchete deschise din 2017 încoace de Parchetul antiterorist contra unor proiecte de atentate plănuite de extrema dreaptă. 48 de persoane au fost astfel inculpate, făcându-l pe procuror să compare terorismul de extremă dreaptă cu cel islamist. «Sunt cele două faţete ale unei aceleaşi monezi fanatice».

In momentul arestării sale acum 4 ani, Logan Nisin era foarte activ pe Facebook unde anima un grup de suporteri ai lui Anders Behring Breivik, neonazistul norvegian, autor al unui măcel în 2011 soldat cu 77 de morţi.

 
Franţa: 9 ani închisoare pentru fondatorul unui grupusucul de extremă dreaptă