Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Asul din mâneca guvernului francez: Paşaportul sanitar

premierul_frantei_jean_castex_isi_prezinta_pasaportul_sanitar_la_intrarea_intr-un_muzeu_fontevraud_franta.

Premierul Frantei, Jean Castex îsi prezinta pasaportul sanitar la intrarea într-un muzeu, Fontevraud, Franta.
Premierul Frantei, Jean Castex îsi prezinta pasaportul sanitar la intrarea într-un muzeu, Fontevraud, Franta.
Sursa imaginii: 
GUILLAUME SOUVANT / AFP

Guvernul francez vrea prelungirea până pe 31 iulie 2022 a posibilităţii recurgerii la starea de urgenţă şi la utilizarea paşaportului sanitar. Măsura a fost discutată miercuri în Consiliul de miniştri, în ciuda opoziţiei, care, contestă decizia şi acuză că sunt utilizate alegerile prezidenţiale drept pretext în acest sens. Textul va fi examinat din 19 octobre şi în Adunarea Naţională. În acest moment, este cerut acest paşaport sanitar pentru cele mai banale activităţi: pentru intrarea la terase şi restaurante, la cinema, muzee ori pentru diverse obiective turistice, pentru a călători cu trenul ori cu avionul pe curse interne şi chiar pentru exercitarea unor profesii.

Legea specială care se ocupă de “gestionarea epidemiei” autorizează impunerea acestui paşaport sanitar precum şi a unor restricţii locale de deplasare.

Guvernul doreşte prelungirea până pe 31 iulie a acestei legi pentru a-i putea incita pe cei 26% dintre francezii care încă nu s-au vaccinat, să o facă. În mod normal, pe 15 noiembrie 2021, guvernul ar fi trebuit să renunţe la utilizarea paşaportului sanitar. 

Documentul condiţionează de pe data de 9 august accesul în numeroase spaţii publice iar din 30 august el este impus milioanelor de salariaţi care lucrează cu publicul.

Există însă şi profesii – precum angajaţii din sistemul sanitar, medical şi de urgenţă, unde vaccinarea este obligatorie. Cei care refuză vaccinarea şi-au văzut contractele de muncă suspendate. Este cazul a aproximativ 15.000 de profesionişti din domeniul sanitar, care, au fost suspendaţi de pe posturi, din 15 septembrie, pentru că au refuzat să se vaccineze.

În plus, au demisionat între 1.500 şi 2.000 de infirmieri şi personal de îngrijire al bolnavilor, a precizat ministrul Sănătăţii, Olivier Véran.

Pentru a obţine acest document sanitar, este necesară vaccinarea cu cel puţin două doze, un test negativ la Covid ori dovada că posesorul paşaportului a avut Covid în ultimele 6 luni.

Până acum, sistemul de sănătate rambursa contravaloarea unui test, de vineri el va costa câteva zeci de euro şi nu va mai fi rambursat.

De ceva timp, a scăzut la nível naţional numărul cazurilor de îmbolnăvire aşa că mulţi sunt cei care cer eliminarea acestui cod sanitar - acest paşaport înseamnă de fapt un cod pe care autorităţile îl emit în schimbul vaccinului ori a unui test negativ la Covid-19.

În ultimele luni, sâmbătă de sămbătă, au loc în Franţa ample proteste. Oamenii cer în stradă renunţarea la paşaportul sanitar şi acuză guvernul şi administraţia prezidenţială că impun de fapt o «dictatură sanitară».

Purtătorul de  cuvânt al guvernului, Gabriel Attal a încercat să calmeze spiritele miercuri explicând că va fi o dezbatere în Parlament, pe baza textului votat în Consiliul de miniştri. «Nu prelungim obligativitatea utilizării pasortului sanitar până pe 31 iulie ci, pur şi simplu, guvernul îşi dă posibilitatea de a-l utiliza, de a recurge la el, până în vara anului viitor  în cazul în care situaţia sanitară o va cere», a ţinut să precizeze Gabriel Attal. 

"Acest text nu prevede prelungirea la nesfârşit a stării de urgenţă. Nu avem niciun fetişism cu acest cod ce reprezintă paşaportul sanitar. Din momentul în care vom putea renunţa la unele restricţii, cum este utilizarea măştilor sanitare în şcoli, o vom face fără să ezităm. Evident, sperăm că, dacă situaţia sanitară se va îmbunătăţi, să putea adapta utilizarea paşaportului sanitar, începând cu săptămânile ce vin. Este posibilă chiar suspendarea lui completă", spune Gabriel Attal. 

Textul va fi examinat din 19 octobre şi în Adunarea Naţională.

Paşaportul sanitar este un instrument la care au recurs mai multe state : Austria, Ungaria, Germania, Italia. La Roma au avut loc, la fel ca în Franţa, proteste de stradă, soldate uneori cu violenţe. Oamenii au cerut renunţarea la el.

Danemarca a renunţat din aprilie la "Coronapass", în mare parte populaţia fiind vaccinată.