Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Hărţuiţi şi ameninţaţi cu moartea: Oamenii de ştiinţă care vorbesc public despre Covid se află pe un teren minat

cercetatorul_tara_kirk_sell_centru_a_primit_amenintari_si_este_atacata_prin_intermediul_unor_e-mail-uri_dupa_ce_a_vorbit_despre_covid_in_presa.jpg

Cercetatorul Tara Kirk Sell (centru) a primit amenintari si este atacata prin intermediul unor e-mail-uri dupa ce a vorbit despre Covid în presa.
Cercetatorul Tara Kirk Sell (centru) a primit amenintari si este atacata prin intermediul unor e-mail-uri dupa ce a vorbit despre Covid în presa.
Sursa imaginii: 
Credit: US House of Representatives’ Committee on Science, Space, and Technology

Zile deloc uşoare pentru oamenii de ştiinţă care şi-au exprimat public părerea în chestiunea Covid.

Este cazul virusologului belgian Marc van Ranst.

Expertul se afla în vizorul unui militant de extremă-dreaptă. Descoperit de poliţie, militantul a dispărut, înainte să îşi ducă ameninţările cu moartea la bun sfârşit. Până la urmă a fost găsit mort, o lună mai târziu, s-a sinucis cu un pistol. În autoturismul personal, el avea 4 lansatoare de rachete şi muniţie.

Virusologul şi familia sa au fost plasaţi sub protecţia poliţiei şi au fost nevoiţi să se mute de la domiciliu, o anumită perioadă de timp.

Expertul în microbi şi viruşi a devenit oaia neagră a celor care nu au dorit să poarte masca sanitară. El spune că are un dosar în care a strâns toate dovezile care atestă ameninţările cu moartea. De la începutul pandemiei de Covid, s-au strâns undeva la 150 de ameninţări cu moartea.

Pe unele le consideră minore, cum este faptul că a fost comparat cu Hitler, iar în altele este direct ameninţat cu moartea.

După un sondaj publicat miercuri de revista Nature, oamenii de ştiinţă care şi-au exprimat părerea în mod public – în presă sau nu, în ceea ce priveşte Covid-19 au devenit ţinta ameninţărilor ori a hărţuirilor de tot felul.

321 de specialişti au răspuns la ancheta prestigioasei reviste, în mare parte ei provin din Statele Unite, Germania şi din Marea Britanie.

O treime susţin că nu au existat consecinţe negative după ce şi-au exprimat părerea asupra Covid-19. Mai bine de jumătate au observat că le este pusă la îndoială afirmaţiile iar 15% au primit ameninţări cu moartea.

"Este ceva foarte violent, nu ne-am mai confruntat cu aşa ceva", a reacţionat un specialist francez. Acesta povesteşte că de când şi-a exprimat părerea împotriva unui tratament pentru Covid, este agresat pe stradă ori primeşte scrisori foarte dure.

Spre exemplu, el povesteşte că, într-o singură zi, a primit 1.000 de scrisori electronice ce conţineau acelaşi text injurios. Mai multe zile la rând a dormit la hotel de teamă că acasă este aşteptat de autorul scrisorii.

Specialistul face parte dintr-un colectiv de medici şi de oameni de ştiinţă ce luptă împotriva dezinformării în ceea ce priveşte Covid.