Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Afacerea secolului”: Franţa, condamnată să repare prejudiciul cauzat de nerespectarea angajamentelor sale în combaterea încălzirii climei

affaire_siecle.jpg

Statul francez a fost condamnat în urma unei proceduri lansate de asociatii ecologiste.
Statul francez a fost condamnat în urma unei proceduri lansate de asociatii ecologiste.
Sursa imaginii: 
Bertrand Guay, AFP

Justiţia din Franţa cere guvernului de la Paris „să repare prejudiciul ecologic” de care este responsabil. Tribunalul administrativ dă răgaz autorităţilor până pe 31 decembrie 2022 ca să ia „toate măsurile utile” pentru a compensa excesul de CO2 din perioada 2015-2018.

Trei ani după declanşarea procedurii, justiţia dă dreptate „Afacerii secolului”. Statul nu mai are de ales, Franţa trebuie să acţioneze concret şi rapid pentru climă. Primul ministru este somat „să ia toate măsurile utile pentru a repara prejudiciul ecologic şi să prevină agravarea daunelor” se poate citi în decizia Tribunalului administrativ.

In colimatorul judecătorilor: depăşirea primului buget carbon – care plafona, din iniţiativa guvernului, emisiile de gaze pe perioada 2015-2018 – estimat la 15 milioane de tone echivalent de CO2. Tribunalul nu precizează însă natura măsurilor pe care ar trebui să le ia guvernul, acest lucru fiind de competenţa puterilor politice şi legislative.

Asociaţia „Notre affaire à tous”, la iniţiativa „Afacerii secolului”, urmărea statul francez în justiţie pentru că nu şi-a respectat propriile angajamente în materie de diminuare a emisiilor de gaze cu efect de seră.

In februarie anul acesta, tribunalul administrativ dăduse déjà dreptate celor 4 asociaţii la originea plângerii – Notre affaire à tous, Fundaţia Nicolas Hulot pentru natură şi om, Greenpeace France şi Oxfam France – declarase statul francez „responsabil de carenţe” în combaterea încălzirii climei, în particular nerespectându-şi propriile angajamente luate în 2015 în cadrul Acordului de la Paris. ONG-urile ceruseră atunci tribunalului să ordone statului să ia măsuri pentru a repara acest prejudiciu. Lucru obţinut aşadar acum.

Cum era de aşteptat, membri asociaţilor respective au aplaudat la aflarea condamnării statului francez. „Franţa e condamnată să repare consecinţele inacţiunii sale climatice! In plus, această decizie pune clima în centrul dezbaterii pentru prezidenţialele de anul viitor” se poate citi în mesajul transmis pe Twitter de „Afacerea secolului”.

Reamintim că în decembrie 2018, cele 4 ONG-uri lansaseră o petiţie intitulată „Clima: stop inacţiunii, să cerem dreptate”. In 36 de ore, ea culesese déjà peste un milion de semnături iar trei săptămâni mai târziu număra 2,3 milioane de semnatari.

„Afacerea secolului” s-a inspirat, printre altele, dintr-un precedent petrecut în Olanda în 2015. Acolo, justiţia ordonase statului să-şi reducă şi mai mult emisiile de gaze cu efect de seră. Odată cu decizia de acum a tribunalului administrativ de la Paris, „este însă pentru prima dată că o ţară mare precum Franţa este condamnată să-şi repare inacţiunea climatică” notează „Afacerea secolului” în mesajul de mulţumire trimis tuturor semnatarilor petiţiei de acum trei ani.

 
„Afacerea secolului”: Franţa, condamnată să repare prejudiciul cauzat de nerespectarea angajamentelor sale în combaterea încălzirii climei