Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Francezii plătesc testele pentru depistarea Covid iar italienii nu mai pot merge la serviciu dacă nu au pașaportul sanitar

Ministerul Educatiei este asteptat sa decida daca testele cu saliva pot fi facute acasa.

Mai puțin de 10% din francezi au de suferit de pe urma sistării gratuității testelor de depistare a Covid. Doar adulții nevaccinați ori cei care nu au o rețetă prescrisă de un medic, sunt vizați de noua măsură ce intră în vigoare de vineri, 15 octombrie. În Italia, pașaportul sanitar mobilizează mii de persoane care, au creat, vineri, baraje pentru blocarea unor porturi și a unor depozite. De vineri a intrat în vigoare obligativitatea acestui pașaport pentru 23 de milioane de angajați.

În Franța, testele rapide dar și cele PCR costă de vineri între 22 și 45 de euro. Noua măsură intră în practică într-un moment în care numărul de îmbolnăviri este în scădere. Cea mai mare parte a francezilor va continua să beneficieze însă de gratuitate, fiind vaccinați.

Nici copiii nu vor trebuie să achite aceste teste.

Dacă la mijlocul lui august erau realizate aproape 6 milioane de teste într-o săptămână, adică în momentul în care intra în vigoare pașaportul sanitar, acum,  în prima săptămână de octombrie au mai fost realizate doar undeva la 3 milioane de teste.

Refractarii la pașaportul sanitar și anti-vacciniștii se declară revoltați dar spun că tot nu se vor vaccina.

Guvernul tocmai acest lucru dorește, odată cu oprirea gratuității testelor: ca cei care până acum nu s-au vaccinat, să o facă de acum.

De la începutul crizei sanitare, aceste teste au fost gratuite, ele erau achitate de asigurarea medicală.

Acum, ministrul sănătății susține că nu vede de ce ar trebui să mai achite un test pentru cei care doresc să meargă la restaurant.

De luni, acest test este contra cost și în Germania, în timp ce alte state europene continuă să suporte contravaloarea lui, spre exemplu Danemarca și Austria.

Rezultatul: în Franța, cei «anti» (anti-vaccin și anti-pașaport sanitar) susțin că nu vor ceda iar alții, ca soluție, caută un fals pașaport sanitar. Dar, amenda pentru cei care sunt prinși că utilizează un astfel de cod fals este de 3 ani de închisoare și 45.000 de euro amendă.

Câte teste pentru depistarea COVID-19 au fost efectuate azi în România

Acum, scepticii se tem că lumea nu va mai recurge la aceste teste iar astfel nu va mai putea exista o supraveghere a situației sanitare. Practic, că nu se va ști situația clară a evoluției virusului.

«Modul în care epidemia era urmărită va fi complet dat peste cap, în număr de cazuri și ca nivel de incidență», consideră directoarea Institutului Național pentru Cercetare Medicală. Pentru ea, va exista o anumită perioadă de timp, în care nu se va mai ști cum anume se poate interpreta dinamica epidemiei.

Momentul corespunde unei scăderi a cazurilor de îmbolnăvire explicată de oamenii de știință prin faptul că cea mai mare parte a populației este deja vaccinată. Mai exact, 73% din populația Franței este vaccinată cu cel puțin 2 doze.

Pe de altă parte în Italia, pașaportul sanitar mobilizează mii de persoane care, au creat, vineri, baraje pentru blocarea unor porturi și a unor depozite.

De vineri, în Italia, a intrat în vigoare obligativitatea acestui pașaport pentru 23 de milioane de angajați. Există însă 3 milioane de  angajați nevaccinați care, riscă acum să nu își mai poată exersa profesia.

Ei au prevăzut manifestații dar iau în calcul și perturbarea economiei.

Sectorul transporturilor și cel al logisticii ar putea să fie puternic afectat: în transportul rutier, 30% din cei 900.000 de șoferi și angajați din depozite, nu sunt vaccinați, conform statisticii confederației patronale.

Vineri dimineața, 300 de angajați din porturi au lansat un apel la grevă la intrarea într-un port din nord-vestul Italei, pentru a bloca zeci de camioane să livreze marfă.

La Trieste, 6.500 de opozanți au lansat un apel la grevă. Ei au blocat anumite puncte de trecere dar în mare parte, portul a funcționat. Același lucru s-a întâmplat și la Napoli, Bari și în porturile de la Adriatică.

La Triste, pe pancarte se putea citi “cetățeni, nu marionete” ori, “fără pașaport sanitar, fără discriminare”.

În apropiere de Milano, 30 de salariați blocau accesul la un depozit al unei societăți de livrări.

Pe de altă parte, un sfert din cei 400.000 de muncitori în agricultură, italieni ori străini, nu sunt vaccinați, conform cifrelor confederației agricole Coldiretti. "Odată cu recolta măslinelor, a merelor și a viilor, acest lucru ar putea pune probleme», susține Romano Magrini, șeful Coldiretti.

Textul de lege spune clar: orice salariat care nu a fost vaccinat ori nu a avut recent Covid, va trebui să arate angajatorului rezultatul unui test negativ, plătit din buzunarul propriu. În caz contrar, este privat de salariu.

Iar salariatul care va reuși să lucreze fără acest pașaport, riscă o amendă în valoare de 1.500 de euro.

Doi consilieri regionali din Consiliul din Roma s-au închis în birourile lor, de joi, invocând «dreptul la muncă». Vineri dimineață, au declarat că vor rămâne în birourile lor până când va fi nevoie.

Mai bine de 85% dintre italieni, de peste 12 ani, au primit cel puțin o doză de vaccin.

Italia este una dintre țările Europei cu cel mai mare număr de decese ca urmare a unor complicații declanșate de Covid – 130.000 de italieni au murit de la începutul pandemiei.

La Roma, autoritățile se pregătesc de noi proteste de week-end. Săptămâna trecută, manifestațiile de stradă s-au soldat cu violențe.

Proteste împotriva pașaportului sanitar sunt prevăzute și în Paris.