Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Haruki Murakami: un centru dedicat operei sale deschis în Japonia

capture_decran_2021-10-18_a_17.00.02.png

Centrul Haruki Murakami conceput de arhitectul Kengo Kuma
Centrul Haruki Murakami conceput de arhitectul Kengo Kuma
Sursa imaginii: 
Philip FONG AFP

Japonia îl celebrează pe scriitorul Haruki Murakami prin crearea unui centru cultural dedicat integral operelor sale şi parcursului său creativ. O clădire a fost concepută în acest scop de arhitectul Kengo Kuma în cadrul universităţii Waseda din Tokyo.

Japonia nu aşteaptă, pentru a-l celebra pe Haruki Murakami, ca acestuia să i se decerneze premiul Nobel. Valoarea operei sale, munca sa gigantică şi marele său succes internaţional au fost mai mult decît suficiente. Cotidianul francez Libération publică un reportaj realizat în noul edificiu devenit Biblioteca Haruki Murakami, şi unde pot fi consultate toate cărţile sale, toate articolele scrise despre el, toate interviurile sale, toate lucrările de doctorat avînd drept temă opera sa.  

Cum Murakami a studiat la Universitatea Waseda, nu întîmplător în acest cadru i-a fost dedicat acest centru conceput de Kengo Kuma, cel care a desenat şi noul stadion de la Tokyo unde s-au derulat jocurile olimpice din vara acestui an.

Biblioteca Murakami este şi un centru internaţional de cercetare literară, destinat tuturor celor care vor să studieze opera scriitorului japonez, dar şi literatura japoneză contemporană precum şi arta traducerii.   

Pe lîngă cărţile lui Murakami, traduse în 50 de limbi, figurează pe rafturi şi autorii admiraţi de acest important scriitor, sau altele avînd rezonanţe cu universul creat de el.

Haruki Murakami, autor al unor cărţi precum „Kafka pe malul mării“, „Uciderea comandorului“ sau „1Q84“, a declarat că ar fi preferat ca un astfel de centru să se deschidă după moartea sa. Dar şi faptul că este încă în viaţă şi poate contribui la îmbogăţirea acestei biblioteci îi convine.

Născut în 1949 la Kyoto, Haruki Murakami, printre altele traducător din engleză, a început să atragă atenţia din 1979. El figurează de cîţiva ani buni printre favoriţii premiului Nobel pentru literatură. Iar dacă Academia suedeză ar avea drept criteriu numărul de cărţi vîndute în întreaga lume probabil că l-ar fi obţinut deja.

Centrul Murakami va deveni cu siguranţă şi o atracţie cultural-turistică. Vizitatorii pot vedea acolo, reprodusă identic, camera în care lucrează scriitorul, pot examina acolo discurile ascultate de Murakami, pot petrece o oră sau chiar mai mult într-o cafenea de la subsol unde tronează un pian – pentru că în tinereţe scriitorul a avut un bar de jazz… S-ar putea ca o mică aură comercială să plutească peste această iniţiativă finanţată de un miliardar admirator al lui Murakami.

Un lucru este sigur însă, cel puţin din punctul meu de vedere: Haruki Murakami rămîne un scriitor fascinant, creatorul unui univers magic, iar faptul că Japonia îl celebrează mi se pare o lecţie interesantă dată altor ţări care îşi ignoră valorile.