Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: vastă consultare cetăţenească în vederea unei mari reforme a justiţiei

Emmanuel Macron la Poitiers, 18 octombrie 2021

În Franţa președintele Emmanuel Macron a lansat o vastă consultare cetăţenească pe tema justiţiei. Timp de 120 de zile vor avea loc dezbateri pe această temă, urmînd ca apoi să fie trasate liniile unei mari reforme a justiţiei.

Seful statului francez a inaugurat luni 18 octombrie acest vast șantier, les états généraux de la justice, în limbajul oficial și mediatic. Startul a fost dat în orașul Poitiers, în Palatul congreselor, unde s-au reunit peste o mie de magistraţi, avocaţi, grefieri, directori de penitenciare, educatori, poliţiști, studenţi în drept… O comisie independentă urmează să supervizeze aceste dezbateri, comisie prezidată de o personalitate respectată, Jean-Marc Sauvé. Recent numele său a fost foarte des amintit în presă întrucît el s-a ocupat și de raportul privind abuzurile sexuale și cazurile de pedofilie din sînul Bisericii catolice franceze. 

Președintele Emmanuel Macron s-a arătat foarte convingător cînd a enumerat motivele în virtutea cărora este necesară această reformă, unul dintre ele fiind lentoarea procedurilor. Această situaţie, a spus șeful statului francez, nu satisface pe nimeni, nici pe poliţiști, nici pe jandarmi, nici pe magistraţi și, în plus, penalizează încă o dată victimele. „Trăim într-o lume în care putem urmări minut cu minut cum este transportat un obiect pe care l-am comandat, dar nu putem spune același lucru despre dosare vitale, care ne împiedică să dormim” a mai spus Emmanuel Macron.

În Franţa, potrivit analizei făcută de șeful statului,  mașină judiciară este confruntată cu numeroase dificultăţi: termene prea lungi, inflaţie de dosare, judiciarizare a relaţiilor sociale, lipsă de informaţii suficiente... Mai sunt și alte lucruri criticate în context, de exemplu anumite tensiuni între poliţiști și magistraţi, sau între puterea politică și magistraţi. Pare paradoxal, dar în Franţa în prezent a fost deschisă o procedură chiar împotriva ministrului de resort, Eric Dupond-Moretti. Acestuia i se reproșează că ar fi încercat să sancţioneze sau să persecute cîţiva avocaţi cu care era în conflict înainte de a prelua funcţia de ministru al justiţiei.

Si francezul de rînd este de acord cu ceea ce spune președintele Macron despre justiţia franceză. Intervievaţi pe stradă, diverse persoane de condiţii sociale diferite și de vîrste diferite spun că mașina judiciară franceză este „injustă”, „inaccesibilă”, „complicată”, „laxistă”, „de o lentoare absolută”. Cum este posibil, de exemplu, ca o bunică să aștepte trei ani pînă cînd un judecător de familie decide dacă ea va avea sau nu dreptul să-și vadă nepoţii? Alte și alte exemple aberante au fost date luni cu ocazia lansării acestui mare șantier cetăţenesc legat de justiţie.

Emmanuel Macron s-a referit și la dreptul european precum și la necesitatea respectării sale. Citez din argumentele sale: „Europa suntem noi, noi am construit-o, noi am optat pentru o casă comună europeană. Toate textele de lege europene pe care trebuie să le respectăm noi le-am formulat, noi le-am semnat, noi le-am ratificat în mod suveran. Si trebuie să le apărăm.” Acesta este și un răspuns indirect la tensiunile actuale dintre Bruxelles și Varșovia, după ce magistraţi polonezi au decretat că legile poloneze au prioritate faţă de cele europene.

Santierul lansat de Emmanuel Macron este fără îndoială necesar, mai rămîne de văzut, după cum arată diverși comentatori, dacă este și realist. Toate propunerile vor putea deveni operaţionale numai după alegerile prezidenţiale de anul viitor. Există și critici din zona opoziţiei, lui Emmanuel Macron i se reproșează că instrumentalizează politic această reformă încercînd să cîștige voturi pentru realegerea sa la Palatul Elysée.