Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Raport Amnesty: Libertatea de expresie, ameninţată în timpul pandemiei de Covid-19

Numeroase guverne din lumea întreagă „au profitat” de pandemia de Covid-19 ca să impună măsuri „fără precedent” împotriva libertăţii de expresie, cu scopul de a pune capăt criticilor. Concluzia apare scrisă în cel mai recent raport publicat marţi de ONG-ul Amnesty International.

Raportul Amnesty se intitulează, în traducere liberă, „Cu căluşul în gură şi informaţie trunchiată”. ONG-ul bazat la Londra constată încă din preambul că „în contextul pandemiei de Covid-19, libertatea de expresie a fost atacată mai peste tot în lume, lucru ce a mărit riscurile provocate de această criză sanitară. Libertatea de expresie este crucială întrucât libera circulaţie, în timp util, a unor informaţii fiabile şi fondate pe elemente factuale, măreşte sensibilizarea la riscurile sanitare, la prevenirea lor şi la felul de a le gestiona. Ori, autorităţile au pus obstacole în calea anumitor activităţi precum publicarea de informaţii şi împărtăşirea opiniilor, şi au folosit pretextul pandemiei pentru a pune căluşul în gura criticilor se poate citi în raportul Amnesty International. In plus, ONG-ul se teme că „restricţiile legate de pandemia de Covid-19 să nu fie doar temporare ci să se înscrie în cadrul unui atac de durată contra drepturilor umane şi spaţiului civic”.

In fine, Amnesty consideră că informaţia falsă sau inexactă difuzată neintenţionat  – „misinformation” în engleză sau „mésinformation” în franceză – favorizează anumite comportamente, precum reticenţa vizavi de vaccinare. Prea multe informaţii false sau trunchiate, publicate pe reţelele de socializare, fac ca oamenilor să le fie tot mai greu să-şi facă o părere clară şi alegeri referitoare la sănătate bazate pe cele mai bune fapte ştiinţifice” mai notează raportul ONG-ului.

Katia Roux, însărcinată să pledeze pentru Amnesty, reaminteşte la microfonul RFI că „există state care aveau déjà legi represive pentru a cenzura vocile critice. In primul rând, China, celebră pentru controlul asupra libertăţii de expresie dar şi Thailanda, Indonezia, Cuba, Tanzania, Kuweit, Arabia saudită dispuneau şi ele de astfel de legi pe care le-au folosit în timpul pandemiei. Alte state au adoptat - sau încercat s-o facă – măsuri suplimentare precum Nicaragua şi Rusia dar şi Filipinele, Cambodgia, Africa de sud, Brazilia şi Maroc”.

Bineînţeles că pentru a impune aceste măsuri, autorităţile au invocat protecţia sănătăţii publice, limitarea difuzării de fake news sau pentru a evita panica.

In lumea întreagă, jurnalişti dar şi militanţi politici sau profesionişti din sectorul sănătăţii au fost cenzuraţi, hărţuiţi sau atacaţi în justiţie. Katia Roux mai precizează că „în ţări, precum Egiptul, angajaţi din sistemul sanitar au fost arestaţi şi încarceraţi arbitrar pentru că au pus întrebări sau criticat felul în care este gestionată de autorităţi epidemia de Covid. Când ţinteşti astfel de persoane, înseamnă că vrei să tacă şi să-i faci şi pe alţii să evite să se exprime. E dealtfel una din concluziile raportului: aceste state au folosit măsurile restrictive de-a lungul pandemiei pentru a controla discursul naţional, oficial, referitor la criză”.

Evident că toate aceste lucruri au contribuit la instaurarea unui climat de frică şi intimidare.

Pentru a evita ca restricţiile impuse libertăţii de expresie să nu devină noua normalitate, raportul Amnesty se termină cu o serie de recomandări atât pentru state cât şi pentru societăţi. Printre altele, statele sunt invitate să nu se mai folosească de pandemie pentru a împiedica difuzarea de informaţii, să ridice imediat toate restricţiile nejustificate impuse libertăţii de expresie, să garanteze libera circulaţie a informaţiei şi să furnizeze informaţii credibile, fiabile, accesibile, obiective şi bazate pe elemente factuale. De partea lor, societăţile care gerează reţelele sociale trebuie să ia măsuri concrete pentru a evita propagarea de informaţii false sau trunchiate. Este cerută şi mai multă transparenţă referitor la cei care moderează conţinuturile de pe diversele platforme şi la algoritimii pe care aceste platforme de folosesc.

 
Raport Amnesty: Libertatea de expresie, ameninţată în timpul pandemiei de Covid-19