Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Semnal de alarmă: Albinele din Franţa dau tot mai puţină miere

Albine si miere.

Anul 2021 a fost „dezastros” pentru recolta de miere din Franţa. Din cauza condiţiilor meteo defavorabile în primăvară şi vară, colecta anuală s-a înjumătăţit faţă de 2020.

Recolta de miere pe anul în curs se va situa între 7 şi 9.000 de tone, cu alte cuvinte jumătate faţă de recolta din 2020. Este anunţul făcut de Uniunea naţională a apicultorilor francezi care evocă în aceste condiţii „un an dezastros, cel mai rău an al apiculturii franceze”. Organizaţia aminteşte că în 1995 Franţa producea circa 32.000 de tone de miere.

Anul acesta, recolta proastă se datorează condiţiilor meteo foarte defavorabile în primăvară şi vară. In multe regiuni, perioade lungi de ger, de frig şi de ploi s-au tot succedat în primăvară şi o parte din vară astfel încât albinele nu au putut profita de flori. Recoltele de miere de rapiţă au fost mediocre mai peste tot. Cele de salcâm au fost compromise de tot de geruri tardive şi ploi. La fel şi în sudul ţării unde recoltele de miere de rozmarin, de cimbru, de castane şi de erica sunt nule sau mediocre. Singura recoltă care iese cât de cât cu capul sus este cea de miere de lavandă.

Schimbările climatice, resimţite de apicultori de ani de zile, încep aşadar să provoace ravagii. Singura consolare este că viespele-bondar, prădătorul numărul unu al albinelor, a suferit şi el ca albinele deci a fost mai puţin activ.

 
Semnal de alarmă: Albinele din Franţa dau tot mai puţină miere