
Special Paris
In noua sa carte, François Hollande îşi reglează conturile cu toată lumea dar mai ales cu Emmanuel Macron
hollande.jpg

Cu o nouă carte de 400 de pagini în rafturile librăriilor franceze începând de miercuri, un interviu mare în paginile cotidianul popular Le Parisien şi 30 de minute de interviu în matinala de pe France Inter – cel mai ascultat post de radio din Franţa – François Hollande a fost atotprezent miercuri în peisajul mediatic. Cu 6 luni înaintea viitoarelor prezidenţiale, cel care a stat 5 ani în fruntea ţării speră să mai aibă un cuvânt de spus.
Motivul acestei agitaţii mediatice: publicarea cărţii «Affronter» - titlu pe care l-am putea traduce liber prin «A face faţă» sau a «A ţine piept». Prezenţa mediatică se explică în parte prin faptul că fostul preşedinte socialist îl critică în noua sa carte pe succesorul său, Emmanuel Macron care i-a fost, să nu uităm, ministrul Economiei.
Schiţând portretul actualului locatar al palatului Elysée, François Hollande nu este deloc tandru. «Un preşedinte are întotdeauna o convingere majoră, o doctrină; ea poate fi liberală, conservatoare, socialistă. Cu Emmanuel Macron, nu avem doctrină. El avansează, este pragmatic şi îşi schimbă părerea înfuncţie de evenimente, se adaptează situaţiei. Ori, o ţară are nevoie de un sens, de o viziune» nota François Hollande în interviul acordat radioului France Inter. In carte, verdictul e şi mai dur: «Macron e ca un călător fără busolă; sare de la o convingere la alta precum o broasca pe nuferi».
In continuarea analizei sale, fostul şef de stat socialist constată că «Macron reprezenta o tehnostructură care credea că poate face mai bine decât politicienii. Guvernul şi majoritatea pe care s-a sprijinit, reprezintă această tehnostructură. Ea are multe calităţi dar şi un mare defect: este ruptă de societate» spune Hollande în ciuda faptul că cel pe care-l critică, Emmanuel Macron, mai beneficiază de 40% de opinii favorabile, un procent mult mai bun decât predecesorii săi la sfârşit de mandat.
Foarte critic vizavi de stânga franceză, François Hollande estimează că soluţia nu poate veni decât de la o candidatură «social-democrată sau socialistă». Revista L’Express vede în cartea lui Hollande «o pledoarie pentru socialismul francez». Cert, la viitoarele alegeri şi până atunci o va susţine pe Anne Hidalgo, actuala primăriţă a Parisului dar şi candidata socialiştilor francezi la prezidenţialelor franceze. «Dar Hollande nu crede în ea» e de părere L’Express. Dealtfel, în interviul din Le Parisien, Hollande estimează că «toate candidaturile stângii sunt liliputiene. Luptele care se duc la stânga sunt microscopice».
In fine, în opinia lui Hollande, «cu 30-35% din electorat, extrema dreaptă – reprezentată de Marine Le Pen şi de polemistul Eric Zemmour – nu va putea câştiga niciodată prezidenţialele. Dar ea reprezintă două pericole: pe de o parte, inoculează idei şi teze care dezbină Naţiunea şi pe de altă parte, împiedică o adevărată dezbatere între dreapta şi stânga la turul doi al prezidenţialelor, tur la care se vor face alegeri nu din convingeri ci din lipsă».
Pentru cine nu a înţeles, campania pentru anul viitor, François Hollande nu o va face în mitinguri ci în librării unde va semna autografe şi va sfatui cui va dori să-l asculte. Anne Hidalgo, reprezentaat partidului său, oricum nu l-a invitat la mitingul ei inaugural de la Lille din 23 octombrie…