Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Arta contemporană la Paris – efervescenţă expoziţională

Lucrare a artistului senegalez Omar Ba expusă la FIAC 2021.

La Paris are loc, între 21 și 25 octombrie, cea de-a 47-a ediţie a Salonului internaţional de artă contemporană (La Foire internationale d’art contemporain – FIAC). 174 de galerii din 25 de ţări sunt prezente, iar directoarea manifestării, Jennifer Flay, afirmă că ediţia aceasta post-pandemie va fi „grandioasă”.

Asistăm la o renaștere a Parisului în calitate de centru important al artei contemporane, a mai precizat, pentru Agenţia France Presse, directoarea acestui salon care este și un tîrg, dată fiind dimensiunea sa comercială foarte pronunţată. Ea începe chiar cu preţul biletului de intrare: 40 de euro pentru cine nu dispune de reduceri.

Născută în Noua Zeelandă, Jennifer Flay, astăzi în vîrstă de 62 de ani, stabilită din 1980 la Paris, ea însăși patroană de galerie, este cît se poate de optimistă în ce privește viitorul artiștilor. Ea precizează, de exemplu, că în ultimii doi ani la Paris s-au deschis zece noi galerii, în ciuda pandemiei. Nu știm însă cîte s-au închis…

În orice caz, Parisul trăiește din nou aproape normal în materie de cultură și propuneri artistice. Acest salon se ţinea de obicei la Grand Palais, la Marele Palat. Cum acesta este în renovare, a fost creat pentru acest tip de evenimente un centru expoziţional efemer între turnul Eiffel și Ecole Militaire (Scoala de război). Un spaţiu de 10 000 de metri pătraţi, dar și alte locuri din Paris au devenit în prezent cadru expoziţional. O lucrare monumentală a lui Alexander Calder intitulată „Dragonul zburător”, de exemplu, tronează în Place Vendôme. Iar 25 de sculpturi pot fi admirate în parcul Tuileries.

În cadrul acestui salon, a cărui titulatură oficială este foire, adică tîrg, se mai desfășoară un eveniment dedicat Asiei, aflat la a șaptea ediţie. În jur de 40 de galerii și în jur de 200 de artiști veniţi din 12 ţări asiatice participă la el. China, Vietnam, Singapore, Coreea de sud, Japonia, Tailanda figurează printre ţările participante. Iar unii artiști vin din Iran, ţară invitată de onoare anul acesta. Parisul găzduiește pentru prima dată lucrările unor artiști trăind în Iran sau din diaspora iraniană.

Salonul internaţional de artă contemporană de la Paris funcţionează însă și online, iar specialiștii arată că de la începutul pandemiei vînzările de obiecte de artă, prin intermediul Internetului, au crescut pe plan mondial. În primul semetru al anului 2021, de exemplu, au fost cumpărate lucrări contemporane în valoare de șase miliarde opt sute de milioane de dolari.

 

 
 
Tags: