Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


UE – Qatar: un acord de liber schimb extrem de criticat

Avion de tip Airbus 350 al companiei Qatar Airways

La începutul acestei săptămîni Uniunea Europeană a semnat un acord de liber-schimb în domeniul transporturilor aeriene cu micul dar bogatul emirat Qatar. Numeroase companii aeriene europene își exprimă însă profunda nemulţumire în legătură cu acest acord întrucît prevăd o concurenţă deloială din partea emiratului Qatar.

„De neînţeles”, „nefast”, „total dezechilibrat”, „un pariu riscant”… Iată doar cîteva dintre reacţii, enumerate într-o depeșă a Agenţiei France Presse. În Franţa, majoritatea sindicatelor de la Arir France incită la manifestaţii în faţa Ministerului Transporturilor pentru ca guvernul să se opună acestui acord.

Acest acord deschide o cale liberă pentru Qatar Aiways în Europa, unde va putea transporta marfă și pasageri absolut peste tot, pe un spaţiu imens.

Sigur, și europenii pot beneficia de micul spaţiu oferit de Qatar și de cei trei milioane de locuitori ai emiratului. Dezechilibrul sare însă în ochi, atît este de flagrant, și ne putem întreba efectiv dacă iniţiatorii acestui acord servesc interesele Uniunii Europene.

Există temerea, printre altele, că nu vor putea fi controlate subvenţiile acordate companiei Qatar Airways, care și așa este acuzată de opacitate.

Negocierea acordului a început în 2019, înainte de pandemie. Ori, între timp sectorul a fost marcat de o criză acută iar piaţa transporturilor aeriene a cunoscut unele transformări.  

Printre altele, compania emiratului aplică și standarde sociale diferite de cele europene... Numeroase sunt deci reproșurile în acest context, unul suplimentar fiind și faptul că acordul a intrat în vigoare fără să fie încă ratificat de ţările membre ale Uniunii Europene.