Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Anne Hidalgo, candidata socialiştilor francezi la prezidenţiale, şi-a lansat campania

hidalgo.jpg

In fata a peste 1.500 de militanti si alesi socialisti reunit la Lille, Anne Hidalgo a prezentat o serie de propuneri concrete. 23 octombrie 2021.
In fata a peste 1.500 de militanti si alesi socialisti reunit la Lille, Anne Hidalgo a prezentat o serie de propuneri concrete. 23 octombrie 2021.
Sursa imaginii: 
AFP - THOMAS LO PRESTI

Anne Hidalgo, primăriţa Parisului, a fost oficial învestită candidata Partidului socialist francez la alegerile prezidenţiale de anul viitor. In faţa a peste 1.500 de militanţi şi aleşi socialişti reuniţi sâmbătă la Lille, Hidalgo şi-a prezentat cu ocazia acestui prim miting de anvergură principalele linii ale programului electoral.

«Am un proiect de recucerire. Recucerire socială, recucerire ecologică şi recucerire democratică» a spus Anne Hidalgo în faţa militanţilor şi aleşilor socialişti reuniţi în Grand Palais din Lille, fieful lui Martine Aubry, fostă ministră şi ex-prim-secretară a Partidului socialist francez. Erau prezenţi în tribune, printre alţii, fostul premier Bernard Cazeneuve dar lipsea François Hollande. Fostul preşedinte socialist criticase zilele trecute strategia de împrăştiere, de multiplicare a candidaturilor la stânga estimând că toate sunt «liliputiene». Totuşi, Hollande spusese atunci că va vota pentru Anne Hidalgo.

Prezentându-se la mitingul de la Lille drept «femeie, de stânga, de origine străină, şi profund europeană», Anne Hidalgo şi-a prezentat o serie de propuneri, mai mult sau mai puţin concrete.

Ea vrea de exemplu să «dubleze în 5 ani, perioada mandatului prezidenţial, salariile profesorilor» - propunere considerată irealistă şi demagogică de toţi adversariii ei. Anne Hidalgo vrea, tot până la sfârşitul mandatului ei, să obţină «egalitatea totală a salariilor bărbaţilor şi femeilor». Tot la capitolul legi, candidata socialiştilor francezi promite un text care să permită «dreptul de a muri cu demnitate», cu alte cuvinte o legiferare a eutanasiei. In fine, Hidalgo doreşte să «încurajeze masiv sindicalismul», să instaureze «o asigurare de şomaj universală» şi să facă din «sănătatea mintală, o mare cauză a mandatului» ei. In materie de ecologie, primăriţa Parisului – oraş unde a «declarat război» maşinilor – vrea să impună un «impozit climatic celor mai înstăriţi, cei al căror patrimoniu emite cel mai mult carbon».

Profitând de tribuna de la Lille, Anne Hidalgo a adresat şi o serie de critici actualului preşedinte, Emmanuel Macron, fost membru, cert, efemer, al partidului socialist. «Deschidem un nou capitol ca să închidem cei 5 ani ai lui Macron. A lăsat o Franţă diminuată şi divizată. Acest preşedinte care promovează o aşa-zisă globalizare fericită, nu i-a făcut fericiţi decât pe cei mai bogaţi» a spus candidata socialistă.

Rămâne acum de văzut dacă aceste invective şi prime propuneri vor atrage sau nu simpatia francezilor. Pentru moment, Anne Hidalgo bate pasul pe loc în sondajele de opinie. Potrivit ultimelor anchete, ea ar obţine undeva între 4 şi 7% din intenţiile de vot, în spatele candidatului ecologist Yannick Jadot sau a liderului stângist al Franţei nesupuse, Jean-Luc Mélenchon. Gurile rele se întreabă dacă anul viitor, în mai, va reuşi sau nu să depăşească scorul mediocru de 6,3% obţinut la prezidenţialele din 2017 de Benoît Hamon, candidatul de atunci al socialiştilor francezi.

 
Anne Hidalgo, candidata socialiştilor francezi la prezidenţiale, şi-a lansat campania