Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Antisemitismul, chestiunea centrală în procesul presupuşilor asasini ai lui Mireille Knoll

poza_knoll.jpg

Flori în dreptul blocului unde a fost asasinatà Mireille Knoll în ziua de 28 martie 2018.
Flori în dreptul blocului unde a fost asasinatà Mireille Knoll în ziua de 28 martie 2018.
Sursa imaginii: 
FRANCOIS GUILLOT / AFP

La Paris, în faţa unei curţi cu juri, s-a dechis procesul presupuşilor asasini ai lui Mireille Knoll. Octogenara fusese ucisă cu cuţitul şi parţial arsă în apartamentul ei din Paris, în martie 2018. Crima provocase indignare şi emoţie în toată Franţa dar şi peste hotarele ţării. Pe banca acuzaţiilor se află acum doi tineri marginali de 31, respectiv 25 de ani. Ei se acuză reciproc de această crimă odioasă pentru care anchetatorii au reţinut şi caracterul antisemit. O acuzaţie pe care justiţia va trebui însă s-o confirme în urma celor două săptămâni cât e prevăzut să dureze procesul.

Yacine Mihoub şi Alex Carrimbacus sunt acuzaţi, printre altele, de „uciderea unei persoane vulnerabile din cauza religiei ei”. Cei doi îşi aruncă unuia altuia responsabilitatea acestei crime odioase care scandalizase nu doar Franţa întreagă dar şi opiniile publice din SUA şi Israel.

Cei doi acuzaţi, marginali şi cu caziere judiciare destul de voluminoase pentru furt şi violenţe, au fost repede arestaţi după ce pompierii au găsit-o pe victima de 85 de ani, întinsă în patul ei străpunsă de 11 lovituri de cuţit şi parţial arsă.

Mireille Knoll, o evreică bătrână, supravieţuitoare a Holocaustului, era vecină de bloc cu unul din presupuşii asasini. Yacine Mihoub o cunoştea şi o frecventa încă din copilărie pe respectiva femeie care la rândul ei îl îndrăgea pare-se foarte mult pe acest tânăr care din când în când îi mai făcea câte un serviciu. „Era pentru mine ca un fel de bunică spirituală, bunica pe care eu nu am avut-o” le-a spus Mihoub poliţiştilor care îl anchetau.

In ziua crimei, pe când Mihoub se afla în apartamentul bătrânei la un pahar de porto, a apărut şi amicul Carrimbacus, un marginal cu antecedente psihiatrice. Ce s-a întâmplat după aceea? A fost vorba de un furt care a degenerat sau de o crimă premeditată? Cine a înjunghiat-o pe Mireille Knoll şi cine a i-a dat foc ei şi apartamentului? Curtea cu juri va avea dificultăţi în a găsi răspunsuri la aceste întrebări, mai ales că are de judecat doi mitomani care se acuză reciproc unul pe altul şi îşi schimbă versiunile în permanenţă. In plus, arma crimei – cuţitul – nu a fost găsită decât acum un an dar nu mai avea nicio urmă de ADN pe ea.

Carrimbacus spune că Mihoub i-ar fi propus să vină în apartamentul doamnei Knoll ca „să-şi facă nişte bani”. Mihoub recunoaşte că şi-a invitat prietenul dar doar ca „să se simtă bine împreună”. Odată ajuns la faţa locului, discuţia de înveninează, Mihoub o acuză pe bătrână că din cauza ei a ajuns odată în puşcărie, o duce în cameră şi o înjunghie strigând „Allah Akbar”. Mihoub susţine exact contrariul şi anume că prietenul lui, odată ajuns în casa bătrânei, începe să-i golească dulapurile şi sertarele după care o înjunghie pe Mireille Knoll.

Cele două versiuni sunt „puţin credibile” afirmă anchetatorii. In plus, apropiaţii şi experţii confirmă că ambii acuzaţi „au darul de a minţi şi de a-i manipula pe oameni”.

Judecătorii de instrucţie au ales să reţină şi caracterul antisemit al crimei bazându-se pe o discuţie evocată de Carrimbacus şi pe care o estimează drept „plauzibilă”. Acesta spune că în timp ce se certa cu bătrâna, Mihoub i-ar fi reproşat că „evreii au mijloace financiare şi o situaţie bună”. In paralel, anchetatorii au ajuns la concluzia că „Mihoub este ambivalent vizavi de terorismul islamist care promovează în particular antisemitismul”. Totodată, anchetatorii sublinează că nimeni altcineva în afară de prietenul lui nu l-a auzit pe Yacine Mihoub proferând injurii antisemite. Pentru avocatul familiei Knoll nu există însă niciun dubiu. „Avem de a face cu un antisemitism ticălos sau cu o ticăloşie antisemită” afirmă Gilles-William Goldnadel.

Asasinarea lui Mireille Knoll, survenită un an după uciderea unui alte evreice bătrâne, Sarah Halimi, a dat naştere unei importante mobilizări la Paris – 30.000 de manifestanţi - şi relansase dezbaterea cu privire la apariţia unui „nou antisemitism” legat de islamizarea anumitor cartiere franceze. „Mireille Knoll a fost ucisă pentru că era evreică” avea să afirme şi preşedintele Emmanuel Macron într-un discurs rostit câteva zile după moartea bătrânei.

In urmă cu câteva zile, pe 19 octombrie, la iniţiativa primăriţei Parisului Anne Hidalgo, s-a inaugurat, nu departe de fostul domiciliu al bătrânei, o alee Mireille Knoll. Pe placa descriptivă se poate citi, printre altele: „Victimă inocentă a obscurantismului şi a urii antisemite”.


Placa aleeii Mireille Knoll de la Paris.
Placa aleeii Mireille Knoll de la Paris.
Sursa imaginii: 
Ville de Paris

 
Antisemitismul, chestiunea centrală în procesul presupuşilor asasini ai lui Mireille Knoll