Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dark web: 150 de pirați reținuți

europol_-_operatiune_planetara_incheiata_cu_prinderea_a_150_de_pirati_ai_web-ului.jpg

Europol: Operațiune planetară încheiată cu prinderea a 150 de pirați ai web-ului.
Europol: Operațiune planetară încheiată cu prinderea a 150 de pirați ai web-ului.
Sursa imaginii: 
REUTERS Kacper Pempel

Jandarmi și polițiști francezi au participat, sub egida Europol, la o operațiune planetară încheiată cu prinderea a 150 de pirați ai web-ului. Operațiunea s-a derulat timp de mai multe luni și au fost implicate autorități și agenți specializați din 9 state. Au fost reținute persoane care comercializau zeci de mii de bunuri ori de servicii din domeniul crimei organizate. Au fost recuperate importante sume de bani - 26 de milioane de euro, bani lichizi ori în criptomonede, zeci de arme și peste 200 de kg de droguri. Operațiunea a fost derulată de autorități din Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Italia, Germania, Australia, Bulgaria, Olanda și Elveția.

În Statele Unite, 65 de persoane au fost reținute iar alte câteva zeci de rețineri au avut loc în Germania, Marea Britanie, Italia și Olanda.

În Italia, poliția a închis platforme numite «DeepSea» și «Berlusconi» pe care se regăseau, la vânzare, mai bine de 100.000 de produse ilegale.

Dark Net – este o versiune paralelă a internetului în care utilizatorii pot cumpăra orice este ilegal: armament, datele unor cărți de credit furate ori falsificate, cartele SIM anonime, viruși informatici.

O primă descindere la pirații internetului a avut loc în ianuarie, când s-a reușit destrămarea platformei DarkMarket, cea mai mare piață online unde se negociau droguri, acte false ori bani falși. O platformă cu 2.400 de vânzători și prin intermediul căreia tranzacționau jumătate de million de utilizatori. În total, undeva la 20 de servere, în mare parte situate în Republica Moldova, erau utilizate pentru sute de mii de astfel de tranzacții.

În Franța, 3 magistrați se ocupă de dosare ce vizează infracțiuni de cibercriminalitate. Din 2016, există un pol care se ocupă de astfel de cazuri iar ele sunt analizate în cadrul Tribunalului Judiciar din Paris.  Anual, sunt analizate aproximativ 2000 de dosare de cibercriminalitate.

Unul dentre magistrați este Myriam Quemener: «Avem infracțiuni informatice care se îmbină tot mai des cu extorcare de bani, spălare de bani, escrocherie în bandă organizată. Dar, datorită acestor anchete în dark web reușim să mai clarificam un pic internetul. Problema apare când avem de a face cu o dimensiune internațională căci aici avem o problemă în a duce procedurile până la capăt. De aceea, trebuie întărită cooperarea internațională iar recent, la nível european s-a stabilit că cibercriminalitatea devine o cauză națională din 2022 dar, începem chiar de acum să susținem această cauză”.

Magistratul spune că în ultimii ani a constatat o diversificare a modului de operare: "Putem spune că există o pandemie informatică și o pandemie sanitară. Există cu adevărat o urgență în a ameliora ansamblul dispozitivelor existente pentru a preveni și combate cibercriminalitatea. Nu doar companiile trebuie să lupte împotriva unor astfel de practici dar și fiecare dintre noi. Ca anecdotă obișnuiesc să spun că acum 20 de ani când am început cariera de magistrat, aveau loc diverse spargeri, jafuri ...acum infracțiunile au loc foarte des în online, pe internet. Dar și într-un caz și în altul avem de a face cu rețele criminale, cu o mafie, cu persoane foarte pricepute în matematică și informatică și care s-au apropiat de rețele infracționale. Spre exemplu, acum sunt foarte multe infracțiuni de furt numeric –cunoscut sub numele de jackpot– spre exemplu, un bancomat este jefuit de la distanță iar un complice recuperează banii".  

Teama magistraților este că tot mai mulți tineri vor fi recrutați pentru a fi implicați în infracțiuni informatice, fiind tot mai buni cunoscători ai internetului dar și ușor de manipulat.