Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un dinozaur la tribuna ONU pentru a chema lumea «să nu aleagă extincţia oamenilor» (VIDEO)

dino.jpg

Imagine extrasà din filmuletul video "Don't choose extinction" realizat si prezentat de UNDP.
Imagine extrasà din filmuletul video "Don't choose extinction" realizat si prezentat de UNDP.

Cu câteva zile înaintea reuniunii COP26 de la Glasgow consacrată combaterii încălzirii climei, Naţiunile unite dau o lovitură de imagine. Programul ONU pentru dezvoltare l-a prezentat pe Frankie, un dinozaur care a luat cuvânt de la tribuna Adunării generale pentru a-i preveni pe diplomaţii (figuranţi) despre pericolul extincţiei speciei umane.

Clipul video începe cu o imagine aeriană a sediului ONU din New York, realizată cu o dronă. Muzica este ca dintr-un film de groază. După această introducere cu suspans demnă de un thriller hollywoodian, urmează imagini din interiorul hemiciclului, acolo unde au loc lucrările Adunării generale. In timp ce oamenii stau de vorbă în aşteptarea următorului vorbitor, se aud tot mai tare nişte paşi greoi. Când se deschide uşa, apare un dinozaur.

Discursul pe care Frankie – numele dinozaurului - îl va rosti apoi de la tribuna Naţiunilor unite este întocmai discursul pe care l-a citit anul acesta Antonio Guterres din acelaşi loc. «Dacă nu se stopează creşterea temperaturii, nu o să sufere doar planeta şi animalele dar va dispărea şi specia umană. Noi aveam cel puţin scuza unui asteroid dar voi ce scuză aveţi ?» întreabă apoi Frankie de la tribuna ONU.

Cum semnalele de alarmă şi declaraţiile repetate ale secretarului general ONU nu au fost auzite sau destul preluate de presă, organizaţia a decis aşadar să-şi schimbe strategia şi să se adreseze direct marelui public graţie acestul filmuleţ video de două minute şi jumătate.