Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Doi francezi din cinci nu s-au mai dus într-un loc de cultură de când s-a impus certificatul verde

cinema.jpg

Angajati pregàtesc redeschiderea unui cinema parizian dupà iesirea din carantinà, 18 mai 2021.
Angajati pregàtesc redeschiderea unui cinema parizian dupà iesirea din carantinà, 18 mai 2021.
Sursa imaginii: 
Anne-Christine Poujoulat, AFP

Potrivit unui sondaj realizat în septembrie la iniţiativa ministerului francez al Culturii, reiese că 40% dintre francezi nu s-au mai dus într-un loc de cultură – cinema, teatru, muzeu, etc. – de când s-a impus certificatul verde în aceste instituţii, pe 21 iulie. Rezultatul vine să confirme sentimentul resimţit de profesioniştii sectorului cultural, un an şi jumătate după debutul crizei sanitare legate de Covid-19.

Criticii pot spune că acest sondaj realizat pe un grup de peste 3.000 de francezi la sfârşit de august, început de septembrie, nu este reprezentativ întrucât atunci nici măcar nu începuse noul sezon cultural. De asemenea, în aceea perioadă valul 4 al epidemiei mai era încă foarte prezent. Realiştii, pot analiza mai îndeaproape cifrele pentru a încerca pe viitor să repare ce se mai poate repara.

Astfel, dacă înaintea declanşării epidemiei de Covid, 88% dintre francezi frecventau un loc de cultură – cinema, teatru, muzeu, sală de concerte, etc. – după redeschiderea acestor instituţii şi instaurarea certificatului verde – sau paşaportului sanitar cum i se spune în Franţa – doar 61% s-au mai întors acolo. Luate în detaliu, cifrele sunt şi mai grăitoare. Doar 25% dintre francezi au asistat la un «spectacol viu» - piesă de teatru, spectacol de dans, concert sau circ – 31% au vizitat o expoziţie sau un muzeu şi 41% au mers la film. In fine, aproape o treime dintre francezii chestionaţi (30%) spun că vor frecventa probabil mai puţin locurile de cultură decât o făceau înaintea pandemiei.

Au rezistat degringoladei doar valorile sigure: filme de mare public – ultimul James Bond, de exemplu – piese puse în scenă de mari regizori sau spectacole de dans realizate de coregrafi de renume mondial. Spectatorii vor să-şi limiteze riscurile, să-şi asigure seara dacă tot ies în public.

Motivul este, pentru o majoritate dintre francezi (54%), teama de a transmite sau contracta coronavirusul. Totodată, 46% dintre francezi au luat obiceiul de a accesa conţinuturi culturale – filme, expoziţii, concerte, etc. – direct pe internet. In fine, un sfert dintre francezi consideră că certificatul verde reprezintă o frână potenţială pentru o ieşire culturală. De aceea, tot mai mulţi francezi privilegiază activităţi în aer liber unde nu li se cere niciun certifciat sau paort sanitar.

Ce a lovit tare în spectacolul viu este logica abonamentelor. De exemplu, la prestigioasa Operă din Paris, numărul de abonamentele a scăzut cu 45%. La Teatrul naţional de la Chaillot, abonamentele au fost pur şi simplu suprimate, fiind înlocuite cu o carte de fidelitate care le dă acces posesorilor la tarife reduse.

In mod evident, studiul actual arată că locurile de cultură vor trebui să se adapteze repede la noile cerinţe şi moduri de funcţionare ale francezilor dacă nu vor să dispară.

Cum acest sondaj a fost realizat la început de septembtrie şi cifrele poate că au evoluat de atunci şi până azi, un alt studiu similar va fi realizat în decembrie, a mai precizat ministerul francez al Culturii.