Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pescuit post-Brexit: Franţa anunţă primele măsuri de retorsiune în absenţa unui acord cu Marea Britanie

peche.jpg

Pescuitul a fost unul din dosarele "grele" ale acordului Brexit dintre Marea Britanie si UE.
Pescuitul a fost unul din dosarele "grele" ale acordului Brexit dintre Marea Britanie si UE.
Sursa imaginii: 
REUTERS - PASCAL ROSSIGNOL

In cazul în care nu se înregistrează niciun profers în negocieriele din Paris şi Londra, Franţa va aplica începând de luni o serie de măsuri de retorsiune contra Marii Britanii. «Controalele vamale şi sanitare vor deveni sistematice şi niciun produs pescăresc britanic nu va debarca în Franţa» au precizat oficialii francezi. Ce este la originea acestor tensiuni franco-britanice?

In centrul disputei franco-britanice: numărul de licenţe acordate pescarilor francezi care vor să-şi arunce plasele în apele din jurul insulelor anglo-normande precum Jersey şi Guernesey. In aceste zone de pescuit foarte bogate în peşte, Londra şi Jersey au acordat 210 permise pescarilor francezi. Parisul pretinde 244 suplimentare. «Ne lipsesc mai bine de jumătate din cele la care avem dreptul» susţine guvernul francez. De partea britanică, echipa lui Boris Johnson avansează alte cifre. «98% din permisele de pescuit au fost acordate» zice Londra.

In lipsa unei înţelegeri, Parisul anunţă că începând de marţi 2 noiembrie va interzice debarcarea în Franţa – mai exact în 6 porturi franceze în care acostează de obicei - a produselor pescăreşti britanice. O măsură usturătoare pentru pescarii britanici întrucât se ştie că 80% din produsele lor sunt destinate exportului iar Franţa este prima lor destinaţie din Uniunea europeană. De asemenea, într-un comunicat al guvernului francez se mai precizează că «se vor aplica controale vamale, sanitare şi de securitate sistematice pe toate vasele şi camioanele britanice». Un zel al controalelor care poate deveni şi el extrem de dăunător comerţului. In fine, într-o etapă ulterioară, Parisul ameninţă că va aplica «măsuri energetice legate de furnizarea de electricitate insulelor anglo-normande».

«Ameninţările Franţei sunt decepţionante, disproporţionate şi nu corespund la ceea ce ne-am putea aştepta de la un aliat şi partener apropiat» a reacţionat un purtător de cuvânt al guvernului britanic. Acesta a mai precizat că «măsurile franceze nu sunt compatibile cu acordul post-Brexit şi dacă ele chiar vor fi aplicate, vor face obiectul unui răspuns apropiat şi calibrat».

«Franţa nu va lăsa Marea Britanie să-şi cureţe pantofii pe acordul Brexit» a avertizat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Paris. Intr-adevăr, tensiunile dintre Paris şi Londra sunt o consecinţă directă a Brexit-ului. Acordul semnat la sfârşitul anului trecut de Bruxelles şi Londra prevedea ca pescarii europeni să poată continua munca în anumite ape britanice cu condiţia să demonstreze că pescuiau şi înainte acolo. Franţa şi Regatul unit se ceartă acum în legătură cu numărul de pescari autorizaţi şi cu privire la documentele pe care aceştia trebuie să le furnizeze.

Dacă problemele cele mai mari cu pescuitul au loc în jurul insulelor anglo-normande, tensiuni apar şi în regiunea portului Boulogne-sur-Mer, aflat mai la nord, nu departe de Calais. Acolo, de luni de zile, zeci de pescari nu au mai avut acces la apele britanice. In fine, în noaptea de miercuri spre joi, două vase britanice care pescuiau în estuarul Senei, nu departe de Le Havre, au fost amendate de jandarmeria franceză pentru că nu aveau actele conforme.

 
Pescuit post-Brexit: Franţa anunţă primele măsuri de retorsiune în absenţa unui acord cu Marea Britanie