Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lumea literară franceză în aşteptarea premiului Goncourt…

capture_decran_2021-10-31_a_14.52.36.png

Christine Angot este deja laureata premiului Médicis 2021 dar concurează şi pentru Goncourt…
Christine Angot este deja laureata premiului Médicis 2021 dar concurează şi pentru Goncourt…
Sursa imaginii: 
Editions Flammarion

În Franţa lumea literară este în plină febrilitate pe fondul anunţării principalelor premii anuale. Săptămîna viitoare, mai precis pe 3 noiembrie, urmează să fie anunţat cel mai important dintre ele, Goncourt.

Patru autori figurează în selecţia finală pentru Goncourt.

Christine Angot, editată de Flammarion, reprezintă cea mai mare surpriză, cu romanul său Le Voyage dans l’Est (Călătorie în Est), carte despre incestul suferit chiar de ea în copilărie. Surpriza vine din faptul că scriitoarea este deja laureata premiului Médicis. Dar se întîmplă uneori în Franţa ca aceeaşi carte să fie recompensată cu mai multe premii importante.

Al doilea autor de pe listă este Sorj Chalandon, cu romanul Enfant de salaud (Copil de ticălos) apărut la Editura Grasset. Sorj Chalandon scriitor francez născut în Tunisia, azi în vîrstă de 70 de ani, a fost multă vreme jurnalist la Libération iar acum face parte din redacţia publicaţiei umoristice le Canard enchaîné. Romanul este povestea unui fiu care descoperă adevăruri greu de acceptat despre tatăl său şi despre ceea ce a făcut în perioada ocupaţiei naziste.

Louis-Philippe Dalembert, născut în 1962 în Haiti, este un scriitor de limbă franceză dar şi creolă, iar romanul său din selecţia finală pentru premiul Goncourt se intitlează Milwaukee Blues. Romanul, publicat de Editura Sabine Wespieser, este inspirat din moartea lui George Floyd.

Al patrulea scriitor de pe listă este senegalezul Mohamed Mgboura Sarr, în vîrstă de 32 de ani, autorul unui roman intitulat La Plus secrète mémoire des hommes (Cea mai secretă memorie a oamenilor) apărut la Editura Philippe Rey. Romanul evocă două mari tragedii din istoria umanităţii, colonialismul şi Holocaustul.

Merită observat că această listă de patru scriitori reprezintă un interesant tablou al diversităţii literare francofone.

Să mai reţinem că la sfîrîşitul săptămînii trecute a fost acordat Marele premiu pentru roman al Academiei franceze. Premiul i-a revenit unui tînăr scriitor de 34 de ani, François-Henri Désérable, pentru romanul Mon maître et mon vainqueur (Maestrul şi învingătorul meu) editat la Gallimard, o pseudo-carte poliţistă pe fondul unei poveşti de dragoste care se termină prost…