Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Covid-19: Israel, Australia, Thailanda îşi redeschid frontierele

o_femeie_asteapta_sosirea_familiei_sale_la_aeroportul_din_sydney_1_noiembrie_2021.jpg

O femeie asteapta sosirea familiei sale la Aeroportul din Sydney, 1 noiembrie 2021.
O femeie asteapta sosirea familiei sale la Aeroportul din Sydney, 1 noiembrie 2021.
Sursa imaginii: 
JAIMI JOY / REUTERS

Tot mai multe state îşi deschid frontierele, după ce au stat închise pentru turişti timp de mai bine de un an de zile, din cauza pandemiei de Covid. Thailanda, destinaţie turistică mondială, care primea până la 40 de milioane de turişti, anual, înainte de pandemie, îşi redeschide frontierele. Si Israel reprimeşte turişti şi pelerini care doresc să viziteze locurile sfinte, cu condiţia ca străinii să fie triplu vaccinaţi ori dublu vaccinaţi în ultimele 6 luni.

Tot mai numeroase sunt statele care îşi relaxează restricţiile sanitare, odată ce numărul celor vaccinaţi a crescut în interiorul propriilor frontiere.

Australia şi-a redeschis frontierele după aproape 600 de zile. Pe 20 martie 2020, imensa insulă continent impunea măsuri locale drastice pentru a se proteja de pandemia de Covid.

Zeci de mii de autralieni care locuiau în străinătate nu au mai putut reveni în ţara natală timp de 19 luni. Zborurile au fost tot mai rare iar cei care au fost autorizaţi să intre în ţară, au trebuit să rămână în carantină timp de 14 zile, într-un hotel.

Cele mai mari oraşe, Sydney şi Melbourne, au decis să abandoneze aceste măsuri iar cei care doresc pot intra în Australia, fără să intre automat în carantină. Prioritate au însă australienii. Măsura diferă de la un stat la altul, însă. Pe de altă parte, mai bine de 1 milion de străini au rămas blocaţi aici, în toate aceste luni.

Iar Thailanda a decis să primească primii turişti vaccinaţi, fără carantină.

Guvernul a autorizat călătorilor vaccinaţi ce provin din mai bine de 60 de ţări, să viziteze Thailanda, fără să fie necesară o carantină.

Pandemia de Covid a lovit din plin economia Thailandei, care, depinde foarte mult de turism. În 2020, regatul înregistra cel mai prost an turistic din ultimii 25 de ani.

Guvernul speră ca până în martie să vină cel puţin 1 million de turişti iar anul viitor, aşteaptă între 10 şi 15 milioane de vizitatori. O mică parte din cei 40 de milioane de vizitatori înregistraţi în 2019.

Unii critică deschiderea timidă. Spre exemplu, barurile, care au contribuit de altfel la succesul Thailandei rămân închise. Dar, pe de altă parte, poate este momentul ca Thailanda să se debaraseze de imaginea creată pe seama turismului sexual, crede acest administrator al unui local de noapte: "Fără baruri va fi complicat căci Thailanda este cunoscută pentru viaţa de noapte. Multe restaurante, discoteci, cluburi de noapte vor trebui să se reinventeze căci nu pot pot funcţiona în condiţiile actuale. Nu mai putem face acelaşi lucru".

Ministrul turismului din Thailanda crede că de abia în 2023 se va ajunge la nivelul de turişti din 2019. În prezent, 40 % din populaţie a primit două doze de vaccin anti-Covid iar la Bangkok, nivelul este de 80 %.

În Israel, condiţiile de intrare sunt stricte: pot intra cei care au primit 3 doze de vaccin, ori, doar 2 doze de vaccin dar care au fost primite în ultimele 6 luni.

În bazarul din partea veche a Ierusalimului, la doi paşi de Sfântul Mormânt, de zeci de ani se vinde, fără întrerupere, caşmir, mătase, bumbac, textile realizate artizanal, cu motive extraordinare. Sunt proprietari de mici magazine cei care îşi aşteaptă clienţii, indiferent de religie.

În magazinul lui Bilal Abu Khalaf găseşti de toate. Nu mai lipsesc decât turiştii: "Sunt în Old City de 30 de ani. Aici vin de obicei mulţi turişti. Dar ca acum, nu s-a întâmplat niciodată. Chiar şi când au fost diverse probleme politice, nu s-a întâmplat aşa ceva. Tatăl meu îmi povestise că a fost închis bazarul timp de 6 luni, în 1936, dar din cauza unei greve. Dar, acum, trebuie să lăsăm lumea să vină pentru ca afacerile noastre să funcţioneze ca odinioară".

Un coleg de-al său, se bucură că Israel poate reprimi turişti şi pelerini: "Un grup într-un hotel, 200 – 300 de persoane ce au nevoie de hrană, de transport, de o întreagă logistică. Este un întreg sistem care se hrăneşte din acest venit. Suntem norocoşi".

Odată cu închiderea frontierelor, în martie 2020, Israel a pierdut 80% din turiştii săi. În Israel, mai bine de jumătate din populaţie a primit deja şi a treia doză de vaccin anti-Covid.