Franţa: Pentru sărbătorile de iarnă, se caută zeci de mii de muncitori sezonieri

in_timpul_sarbatorilor_de_iarna_posta_franceza_distribuie_in_jur_de_4_milioane_de_pachete_pe_zi.jpg

În timpul sarbatorilor de iarna, Posta franceza distribuie in jur de 4 milioane de pachete, pe zi.
În timpul sarbatorilor de iarna, Posta franceza distribuie in jur de 4 milioane de pachete, pe zi.
Sursa imaginii: 
VIRGINIE LEFOUR / BELGA / AFP

12.000 de posturi sunt disponibile la Amazon, 6.000 în cadrul Poştei franceze iar 2.800 la Fnac-Darty, o mare companie ce comercializează produse culturale, jucării, electronice şi electrocasnice. Toţi marii actori ai comerţului online angajează lucrători sezonieri pentru a putea răspunde cererii din perioada sărbătorilor de sfârşit de an. Urmează Black Friday, Crăciunul, noul an - astfel că noiembrie şi decembrie sunt două luni în care sunt distribuite mai multe colete decât în orice altă perioadă a anului. În plus, pe fondul epidemiei de Covid, mulţi sunt cei care preferă comenzile online pentru a nu intra în contact cu oameni.

În Franţa, compania Amazon recrutează 12.000 de persoane ce vor lucra în centre de triere şi livrare de comenzi, în noiembrie şi decembrie. Noii salariaţi vor trebui să pregătească, să ambaleze, să expedieze, să livreze comenzile.

Iar Poşta franceză, cea care livrează 4 milioane de colete pe zi, în luna decembrie, angajează 6.000 de persoane, pentru ultimele două luni din an. În restul anului, Poşta franceză distribuie între 1,6 milioane şi 2 milioane de colete.

Iar marile lanţuri de magazine caută nou personal atât pentru distribuţie dar şi casieri pentru a lucra direct în magazine.

Există însă sectoare, cum este cazul restaurantelor şi a hotelurilor, în care sunt căutaţi 100.000 de noi salariaţi, dar fără succes. În schimb, sectorul comerţului electronic şi logístică nu se confruntă deloc cu această problemă.

Pe de altă parte, în Franţa există în continuare 5,8 milioane de şomeri.

De altfel, în piaţa muncii, aceste contracte pe termen limitat sunt şi cel mai des oferite.