Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Procesul atacurilor jihadiste din 13 noiembrie 2015: Salah Abdeslam şi-a povestit viaţa occidentală de dinainte de atentate

a_tacut_timp_de_5_ani_si_jumatate_dar_de_cand_a_inceput_procesul_salah_abdeslam_a_decis_sa_schimbe_tactica._el_sustine_ca_uneori_nu_pronunta_niciun_cuvant_timp_de_3_zile_la_rand_pentru_ca_nu_are_cui_sa_se_adreseze.jpg

A tacut timp de 5 ani si jumatate dar de când a început procesul, Salah Abdeslam a decis sa schimbe tactica. El sustine ca uneori nu pronunta niciun cuvânt timp de 3 zile la rând pentru ca nu are cui sa se adreseze.
A tacut timp de 5 ani si jumatate dar de când a început procesul, Salah Abdeslam a decis sa schimbe tactica. El sustine ca uneori nu pronunta niciun cuvânt timp de 3 zile la rând pentru ca nu are cui sa se adreseze.
Sursa imaginii: 
Benoit Peyrucq AFP

La Paris, procesul atacurilor jihadiste din 13 noiembrie 2015 a intrat într-o nouă fază. De marţi, 2 noiembrie, Curtea ascultă mărturiile celor 14 acuzaţi prezenţi în sală în ceea ce priveşte parcursul lor de dinainte de atacurile din regiunea pariziană. Este o etapă crucială a procesului, o nouă fază. Personalitatea celor 14 acuzaţi este studiată, începând cu principalul acuzat, Salah Abdeslam -unicul supravieţuitor al comandourilor jihadiste care au acţionat pe 13 noiembrie 2015 şi care au lăsat în urmă 130 de morţi şi circa 400 de răniţi. Fiecare dintre acuzaţi a avut viaţa sa înainte de a interveni radicalizarea, «doar nu am ieşit din burta mamelor noastre, bărboşi şi cu un kalașnikov în mână», după cum s-a exprimat unul dintre acuzaţi, Mohamed Abrini.

Justiţia franceză încearcă, practic, să înţeleagă mai multe despre acuzaţi, despre parcursul lor. În aceste zile de audieri ale acuzaţilor sunt prezenţi în sală anchetatori ce au fost mandataţi să se întâlnească cu anturajul celor 14 acuzaţi. Sunt prezenţi şi psihologi. Ideea este de a se înţelege cine erau aceste persoane înainte de a fi implicate în evenimentele din 13 noiembrie 2015.

În această fază, prevăzută să se deruleze timp de 4 zile, nu se vorbeşte deloc despre atacuri şi nici nu se va aborda chestiunea religioasă, după cum a precizat preşedintele Tribunalului special. Practic, se va stabili legătura dintre ei, ce anume îi uneşte. Ce se ştie deja este că au copilărit, cu toţii, în Molenbeek, acest cartier popular din Bruxelles.

Bineînţeles, mărturia lui Salah Abdeslam era extrem de aşteptată. Toată lumea se întreba dacă va vorbi ori nu.

Pentru început, s-a descris drept un “copil calm”, un “elev bun”, «iubit de profesori».

Născut pe 15 septembrie 1989 la Bruxelles, fiul unor imigranţi marocani care, înainte de a se stabili în Belgia au trăit în Franţa, astfel că Salah a avut mereu naţionalitatea franceză.

Este al 4-lea copil dintre cei 5 fraţi, a explicat Salah, cu o voce calmă, cu mâinile încrucişate, aflându-se în boxa acuzaţilor.

Invitat să vorbească de copilăria sa, el a descris-o ca fiind «foarte simplă».

El a absolvit bacalaureatul în Belgia iar apoi s-a angajat în aceeaşi societate în care lucra şi tatăl său iar timp de un an şi jumătate a reparat trenuri. Ulterior, Salah Abdeslam a lucrat ca magazinier, tehnician, a început chiar un curs pentru a deveni şofer de taxi. L-a abandonat şi a fost dat afară din compania în care a început să lucreze, din cauza primei condamnări la închisoare. Pe 25 februarie 2011, Salah Abdeslam era condamnat pentru prima dată pentru tentativă de furt, prin efracţie. Despre această condamnare nu a dorit să ofere detalii.

Ulterior, alte condamnări s-au adăugat – conducerea unui autorurism fără permis şi sub efectul stupefiantelor dar şi exces de viteză, pentru că, spune el, iubeşte viteza. O nouă condamnare s-a adăugat în cazierul judiciar, în 2016, aşadar după atacurile franceze, fiind vorba de o tentativă de omor, în Belgia.

Salah susţine că era foarte apropiat de Mohamed Abrini, vecinul său «de mai bine de 20 de ani».  Belgiano-marocanul de 36 de ani, şi el după gratii de 5 ani în Belgia, este acuzat că a însoţit în regiunea pariziană comandourile din 13 noiembrie şi că a participat la finanţarea şi la înarmarea lor.

Abrini va fi judecat şi el la Bruxelles, peste un an, pentru dublul atentat din martie 2016. Imagini video din aeroportul Zaventem îl arată însoţindu-i pe cei doi kamikaze care aveau să se arunce în aer. De pe vremea aceea, înainte să i se cunoască identitatea, el a fost poreclit «omul cu pălărie».

Cât despre Molenbeek – Salah Abdeslam spune că este un cartier micuţ în care toată lumea se cunoaşte. Curtea a prezentat un plan cu adresele a 8 acuzaţi ce locuiau aici, domiciliile lor erau la doar câţiva paşi unele de altele.

Dintre toţi acuzaţii, Salah a precizat că nu îi cunoşte pe doi dintre ei şi că nu înţelege ce fac acolo.

În schimb, a explicat că era prieten din copilărie cu Abdelhamid Abaaoud, ucis în asaltul de la Saint-Denis, pe 18 noiembrie 2015.

Înainte de radicalizarea sa, în 2014, Salah mergea în cluburi de noapte. «Sunt născut în Belgia, sunt impregnat de valori occidentale», povesteşte el, adăugând că la acea vreme, consuma alcool, mergea la casino şi mânca tot ce îşi dorea.

Îşi dorea o familie, copii, dar a abandonat proiectul în timpul radicalizării.

Salah este cel mai supravegheat deţinut din Franţa. El a refuzat un ajutor psihologic pe motiv că nu are nevoie. Din 2019, este catalogat drept un “deţinut respectuos”.

Celula sa are 9m2 şi este filmat în permanenţă cu ajutorul a 2 camere video.

Dispozitivul există pentru a fi evitată o eventuală sinucidere a deţinutului.

"Cu ori fără camere, cine vrea să se sinucidă va reuşi să o facă, a atenţionat Salah Abdeslam adăugând că acest dispozitiv poate fi chiar motivul care ar putea să împingă pe cineva să recurgă la un astfel de gest. «Nici animalele nu sunt tratate în acest mod», a conchis el.

Regretul său este că nu poate să îşi continue studiile în detenţie şi că, uneori, se întâmplă ca trei zile la rând să nu spună un cuvânt căci nu are cui.

De când acest proces s-a deschis, pe 8 septembrie, principalul acuzat, Salah Abdeslam a decis să iasă din tăcerea în care s-a refugiat din momentul în care a fost reţinut în acest dosar.

Iar Mohamed Abrini a luat şi el cuvântul tot marţi afirmând că nu a ucis pe nimeni. El a explicat că mama sa o cunoştea pe mama lui Salah Abdeslam înainte ca ei să se fi născut şi îl consideră pe Salah ca fiind fratele său.

Răspunzând la o întrebare a unui judecător dacă a consumat droguri şi alcool, el a răspuns: “am mers şi în discotecă, am băut, am fumat». Si a adăugat: «doar nu am ieşit din burta mamelor noastre, bărboşi şi cu un kalașnikov în mână».