Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


China și industriile strategice occidentale

chine-semi-conducteurs-fabrication.jpg

Sursa imaginii: 
AFP - STR

China încearcă în mod discret să ia sub control cît mai multe intreprinderi europene de semiconductori. O strategie avînd drept scop leadership-ul tehnologic mondial.

Ambiţiile Chinei de a deveni noul number one în mai toate domeniile sunt deja cunoscute. Rămîn însă în umbră, deseori, mijloacele utilizate. Cotidianul le Monde, sub semnătura lui Julien Boissou, relatează despre o firmă chineză Wise Road Capital care a depus o ofertă pentru a cumpăra intreprinderea franceză Unity Semiconductor.

China recuge la tot felul de societăţi care par anodine, în orice caz se declară „private“ și „independente“. Potrivit unei anchete evocată de Le Monde, acţionarii multora dintre aceste societăţi se dovedesc a fi pînă la urmă în strînsă legătură cu statul chinez.

China nu fabrică pe teritoriul ei decît 15 la sută din consumul ei anual de semiconductori. Anul trecut a importante aceste preţioase elemente pentru sume ridicîndu-se la 350 de miliarde de dolari, mai mult decît a investit în achiziţiile de petrol.

Le Monde citează surse din care rezultă că autorităţile chineze au creat 1800 de intreprinderi de investiţii dotate cu 390 de miliarde de euro. Această constelaţie de societăţi face pace parte din planul mai vast numit Made in China 2025, lansat în 2015. Obiectivul era ca în 2025, adică peste patru ani, China să devină lider mondial în zece sectoare de înaltă tehnologie.

În Statele Unite și în Marea Britanie autorităţile au dat avize defavorabile în privinţa unor tentative de achiziţie chineze. Din 2019 Uniunea Europeană dispune de un mecanism de verificare, astfel încît fiecare ţară membră să semnaleze tentativele de achiziţii străine a unor sectoare legate de „tehnologiile sensibe“.