
Special Paris
NSO Group, producătorul Pegasus, a fost plasat pe lista neagră în Statele Unite
numele_companiei_nso_grup_apare_intr-o_controversa_legata_de_aplicatia_dezvoltata_si_comercializata_sub_numele_de_pegasus_care_odata_ajunsa_intr-un_telefon_mobil_poate_absorbi_toate_datele_din_el.

O anchetă realizată de 17 media internaţionale a scos la iveală că aplicaţia Pegasus, realizată de israelienii de la NSO Group, a permis spionarea unor jurnalişti, oameni politici, şefi de companii, preşedinţi – cum este cazul lui Emmanuel Macron, ori a unor şefi de guverne.
"Acest program informatic a permis unor guverne străine să facă presiune în afara frontierelor, pentru a reduce la tăcere orice voce disonantă", se arată într-un comunicat al autorităţilor americane.
Grupul israelian se declară «consternat» de decizie. Potrivit unui purtător de cuvânt al grupului, NSO are «o cartă etică riguroasă, bazată pe valori americane».
Instalat într-un telefon mobil, Pegasus permite spionarea utilizatorului său, având acces la mesaje, la totalitatea datelor din telefon, la microfon, poate realiza, de la distanţă, fotografii cu ajutorul aparatului de fotografiat de care dispune orice smartphone.
Statele Unite sunt determinate să «controleze exporturile pentru a responsabiliza societăţile care dezvoltă, comercializează ori utilizeză tehnologii cu rea-voinţă şi care pun în pericol membri ai societăţii civile, ai guvernului, dizidenţi, organizaţii situate în Statele Unite ori în străinătate», a explicat Gina Raimondo, secretarul american pentru Comerţ.
Pe lista neagră au fost adăugate şi alte societăţi: o altă companie israeliană – Candiru, una rusă- Positive technologies şi o alta din Singapore - Computer Security Initiative Consultancy PTE.
În baza listei, sunt restricţionate schimburile comerciale cu aceste firme.
Preşedintele american, Joe Biden preciza că "respectul pentru drepturile omului este în centrul politicii sale externe şi că lucrează pentru a pune punct răspândirii mijloacelor informatice utilizate cu rea-voinţă", se arată într-un comunicat al Departamentului american de Stat.
Un efort prin care se va reduce supravegherea ilegală, explică responsabilii Departamentului de Stat.
Oficial, grupul NSO exportă programul său informatic în 45 de state şi va continua să echipeze cu tehnologiile sale agenţii de informaţii ori forţe de ordine, după cum a explicat societatea israeliană imediat după izbucnirea scandalului Pegasus.
Experţi ai Naţiunilor Unite au cerut un moratoriu internaţional pentru clarificarea vânzărilor de tehnologii de spionare şi de supraveghere, pentru o mai bună protejare a drepturilor omului.