Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: Turnul Eiffel nu mai atrage vizitatorii

dificultatile_financiare_inregistrate_de_compania_care_exploateaza_turnul_eiffel_cel_mai_vizitat_monument_de_pe_planeta_in_timpuri_normale_se_adancesc_din_ce_in_ce_mai_mult.jpg

Dificultatile financiare înregistrate de compania care exploateaza Turnul Eiffel, cel mai vizitat monument de pe planeta, în timpuri normale, se adâncesc din ce în ce mai mult
Dificultatile financiare înregistrate de compania care exploateaza Turnul Eiffel, cel mai vizitat monument de pe planeta, în timpuri normale, se adâncesc din ce în ce mai mult
Sursa imaginii: 
Cristina Teaca

Unul dintre cele cunoscute obiective turistice din lume, Turnul Eiffel, nu a reuşit să atragă prea mulţi turişti nici în 2021, după un an 2020 catastrofal din punct de vedere al încasărilor. Nici în 2021, încasările nu vor acoperi pierderile înregistrate pe fondul crizei sanitare, au explicat, joi, gestionarii monumentului. Potrivit societăţii care se ocupă de exploatarea Turnului Eiffel, în acest an, monumentul va fi vizitat de 1,5 milioane de vizitatori comparativ cu 6,2 milioane de vizitatori înregistraţi în 2019.

Gestionarii celebrului simbol parizian, Turnul Eiffel, înregistrează probleme financiare după ce luni de zile monumentul a fost închis, pentru a se limita astfel transmiterea coronavirusului.

Turnul Eiffel a fost redeschis în iulie, după ce a fost închis publicului timp de aproape 9 luni, cea mai lungă perioadă în care a fost închis, după cel al Doilea Război Mondial.

Din iulie, zilnic, turnul a fost vizitat de 13.000 de turişti, comparativ cu 25.000 de turişti câţi urcau în celebrul turn parizian, înainte de criza sanitară.

Cei mai mulţi au fost înregistraţi în luna octombrie, o lună cu mult soare în paris, în care s-au înregistrat, pe zi, 20.000 de vizitatori – europeni şi americani.

Turnul Eiffel este cel mai vizitat monument din lume.

Ïnchiderea lui timp de 9 luni înseamnă pierderi de 75 de milioane de euro pentru 2021, după un deficit de 52 de milioane de euro în 2020.

Compania care gestionează monumentul a cerut mai multe ajutoare de stat dar încă nu a primit niciun răspuns oficial.

Marea speranţă că turismul parizian îşi va reveni este anul 2024 – anul în care capitala Franţei va găzdui Jocurile Olimpice de vară. Iar până atunci, Turnul va fi pregătit, va fi vopsit, căci se va afla în centrul acestor JO.

În 130 de ani, Turnul Eiffel a fost vopsit de 19 ori, adică, în medie la fiecare 7 ani. Este chiar recomandarea lui Gustave Eiffel.

Din 2019, monumentul a început a 20-a campanie de revopsire, care se întinde pe durata a 3 ani.

Monumentul revine în prezent la culoarea ce a existat începând cu anul 1907: « galben-brun», o culoare folosită timp de 47 de ani. Culoarea a fost aleasă de Gustave Eiffel în momentul în care s-a decis ca turnul să nu mai fie demontat ci să continue să trăiască.

Pentru acest şantier gigantic este nevoie de 60 de tone de vopsea, 50 de specialişti în munca la înălţime şi care nu suferă de vertij bineînţeles.