Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Paris, Sydney, Nairobi, Londra, Varșovia: Ample proteste pe mai toată planeta

o_manifestanta_poate_fi_observata_la_glasgow_6_noiembrie_2021.

O manifestantă poate fi observată la Glasgow, 6 noiembrie 2021.
O manifestantă poate fi observată la Glasgow, 6 noiembrie 2021.
Sursa imaginii: 
© Hannah McKay, Reuters

Motivele de protest au fost din cele mai diverse. Din Sydney la Paris, trecând prin Londra, Nairobi și Mexico, mai bine de 200 de manifestații au avut loc pe glob împotriva inacțiunii climatice. Zeci de mii de oameni au protestat cu această ocazie. Apoi, la Paris s-a cerut, pentru a 17-a săptămână consecutiv, renunțarea la pașaportul sanitar. Iar în Polonia, mii de persoane au mărșăluit pe străzile Varșoviei, protestând împotriva legii care interzice orice avort. Acțiunea intervine după ce o tânără însărcinată a murit. Astfel de proteste au avut loc și în alte orașe ale Poloniei.

Glasgow a fost sâmbătă epicentrul unei mobilizări mondiale din care au făcut parte zeci de mii de oameni ce au manifestat în diverse puncte ale globului, împotriva inacțiunii climatice. 

Protestatarii au cerut ”o justiție climatică” și acțiuni imediate pentru comunitățile deja afectate de dereglările climatice. Mulți protestatari au cerut ”mai puține cuvinte și mai multe acțiuni”.

În Sydney și în Melbourne, manifestanți deghizați în cărbune ori în Scott Morrison, premierul australian, mare apărător al industriei miniere - au denunțat COP26 pe motiv că este ”o comedie” iar pe șeful lor de guvern l-au catalogat drept o ”rușine absolută”.

Ne-am săturat de blabla, trebuie acum să trecem la acțiuni de mediu”, se putea citi pe banderola unui manifestant. 

În Corea de Sud, 500 de oameni au defilat pe străzile din Seul pentru a cere un ajutor imediat pentru populațiile deja lovite de efectele schimbărilor de mediu.

La Londra, mai bine de 1.000 de oameni au scandat, în fața Băncii Angliei, ”acțiuni de mediu și nu vorbe”.

În ultimele zile, noi angajamente pentru o mai bună protejare a mediului au fost anunțate de India, Brazilia, Argentina. 

Negocierile din cadrul COP26 sunt planificate să continue până pe 12 noiembrie. 

În Franța, manifestații au avut loc la Marseille, Toulouse, Nantes, Rennes și în Paris, la apelul a mai bine de 100 de organizații de mediu, printre ele aflându-se și Greenpeace.

 

 

Și tot în Paris s-a protestat, pentru a 17-a săptămână consecutiv, împotriva pașaportului sanitar. 

Undeva spre 30.000 de persoane au participat la manifestațiile derulate în mai multe orașe din Franța, împotriva pașaportului sanitar. Mai exact, ministerul de Interne a numărat 165 de acțiuni de protest, pe întreg teritoriul. Potrivit autorităților, la Paris au manifestat mai bine de 3.000 de oameni. 

Vineri, Parlamentul a autorizat posibilitatea de a se recurge la pașaportul sanitar, până la finele lui iulie. Totodată, noua legislație înăsprește sancțiunile privitoare la utilizarea unui pașaport sanitar. Astfel, transmiterea pașaportului sanitar unei alte persoane se sanctionează cu o amenda în valoare de 750 de euro. Iar fabricarea ori utilizarea unui pașaport fals, este pedepsită cu 5 ani de închisoare și o amendă de 75.000 de euro.

Ca peste tot în Europa, epidemia revine și în Franța. Președintele Emmanuel Macron se va exprima pe acest subiect marți la ora 20h00. Agenția Națională pentru sănătate publică, anunța, la finele săptămânii, 9.000 de noi cazuri de îmbolnăviri.

 

 

În altă ordine de idei, în zeci de orașe din Polonia s-a ieșit în stradă după ce o tânără însărcinată a murit.

”Nici una în plus” au scandat miile de manifestanți adunați în Varșovia, în fața Tribunalului Constituțional, de unde au mărșăluit până la Ministerul Sănătății. 

Izabela, însărcinată în 22 de săptămâni, s-a deplasat la spital, după ce a pierdut apa. Ecografiile din sarcină au indicat mai multe malformații ale fetusului. Medicii au refuzat să îi întrerupă sarcina. De abia în momentul în care au observat decesul fetusului, medicii au decis să realizeze o cezariană. Potrivit avocatei familiei, Izabela a făcut un șoc septic, pe drumul spre sala de operație. 

Potrivit avocatei, Izabela este prima femeie care și-a pierdut viața ca urmare a deciziei pronunțate de Tribunalul constituțional, în octombrie 2020 și intrate în vigoare în ianuarie 2021. Decizia prevede că este interzisă orice întrerupere de sarcină, cu excepția unui viol ori incest, ori dacă viața mamei este în pericol. Nu și în cazul unor malformații grave ale fetusului.

Orice persoană, inclusiv medici care ar ajuta la o întrerupere de sarcină, riscă 3 ani de închisoare.

Căsătorită de 10 ani, Izabela era mama unei fete în vârstă de 9 ani.

Guvernul respinge orice acuzație, afirmând că moartea Izabelei rezultă dintr-o eroare medicală. 

Ministrul Sănătății a cerut Autorității Naționale de Ginecologie să formuleze un regulament în care să menționeze foarte clar că o întrerupere de sarcină este autorizată în cazul în care o femeie însărcinată se află în pericol de moarte. 

Doi medici de la spitalul unde a fost realizată intervenția au fost suspendați din funcții, după decesul Izabelei, iar Parchetul local a deschis o anchetă. 

Mai multe organizații de apărare a drepturilor femeilor susțin că mii de poloneze le-au cerut ajutorul pentru a recurge la o întrerupere de sarcină, în afara țării însă.