Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


După șase luni în spațiu, cei 4 astronauți de pe ISS revin acasă

cei_patru_membri_ai_misiunii_Alpha: japonezul_akihiko_hoshide_americanii_shane_kimbrough_si_megan_mcarthur_francezul_thomas_pesquet.jpeg

Cei patru membri ai misiunii Alpha: japonezul Akihiko Hoshide, americanii Shane Kimbrough și Megan McArthur, francezul Thomas Pesquet.
Cei patru membri ai misiunii Alpha: japonezul Akihiko Hoshide, americanii Shane Kimbrough și Megan McArthur, francezul Thomas Pesquet.
Sursa imaginii: 
@Thom_astro /Thomas Pesquet Twitter

Astronauții aflați pe Stația Spațială Internațională, printre care se află și francezul Thomas Pesquet, revin marti pe Pământ. Pentru astronautul Pesquet a fost cea de a doua misiune la bordul Stației Spațiale Internaționale. Calendarul revenirii a rămas incert până acum, din cauza condițiilor meteo. Cei patru astronauți vor pleca de pe ISS luni și vor ameriza în largul Floridei marti la 04h33, ora Parisului, după ce s-au aflat mai bine de 6 luni în spațiu.

Echipajul este compus din francezul Thomas Pesquet, japonezul Akihiko Hoshide și din americanii Shane Kimbrough și Megan McArthur. Ei revin pe Pământ înainte ca următorii patru astronauți să ajungă pe Stația Spațială Internațională. Decolarea noii echipe a fost de mai multe ori amânată din cauza condițiilor meteo neprielnice. 

 

Cu puțin timp înainte de plecare, francezul Thomas Pesquet declara că are un „sentiment dulce-amar” deoarece s-ar putea să nu mai revină niciodată pe ISS „și este un loc cu adevărat magic”.

 

Cu ocazia precedentei misiuni,”Proxima”, din 2016-2017, el a aterizat în stepa kazahă. Amerizarea va fi, așadar, o premieră pentru el iar sentimentul va fi bizar și explică de ce: ”revenind pe Pământ avem deja sentimentul de rău de mare iar faptul că revenim direct în mare, există riscul să ne fie și mai rău dar rămâne de văzut”.

 

Astronauții vor reveni în capsula Dragon ce va fi recuperată ulterior de o ambarcațiune maritimă aparținând SpaceX. Crew-2 este la doua misiune NASA asigurată de societatea lui Elon Musk.

 

Decolarea noului echipaj este prevăzuta pentru noaptea de miercuri spre joi, la bordul unei nave Falcon 9, de pe Cape Canaveral Space Force Station.

 

Astronauții din Crew-3, americanii Raja Chari, Kayla Barron și Tom Marshburn dar si germanul Matthias Maurer se află de mai multe zile în carantină la Centrul Spațial Kennedy.

 

După ce va reveni pe Pământ, astronautul francez Thomas Pesquet va fi transportat în Koln, Germania, unde se află Agenția Spațială Europeană. El va urma, timp de 3 săptămâni, un program intensiv de recuperare și va fi suspus unor teste pentru a fi observate efectele șederii în spațiu asupra corpului uman. Apoi, el speră la o săptămână de vacanță, după multe luni în spațiu. 

 

Cât despre misiunea care se încheie, a catalogat-o "foarte, foarte intensă". Thomas Pesquet a efectuat, în această misiune, 4 ieșiri în exteriorul Stației Spațiale Internaționale, pentru a instala noi panouri solare. La bordul ISS a realizat mai bine de 200 de experimente științifice.