Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Xi Jinping vrea şi mai multă putere pentru a face din China cea mai puternică ţară din lume

xi.jpg

Afis cu liderul chinez Xi Jinping nu departe de Cetatea interzisà din Beijing, 18 septembrie 2021.
Afis cu liderul chinez Xi Jinping nu departe de Cetatea interzisà din Beijing, 18 septembrie 2021.
Sursa imaginii: 
AP - Mark Schiefelbein

La Beijing s-a deschis o nouă sesiune plenară (a 6-a) a Comitetului central al Partidului comunist chinez (PCC). In cadrul lucrărilor prevăzute să dureze până joi se va adopta şi o rezoluţie privitoare la istoria centenară a PCC. O ocazie pentru liderul Xi Jinping de a-şi consolida şi mai mult poziţia cu un an înaintea viitorului congres al Partidului comunist chinez.

Putem spune că numărătoarea inversă a început pentru Xi Jinping. Cu un an înaintea celui de-al XX-lea congres al Partidului comunist chinez, numărul 1 al regimului de la Beijing a decis să se impună şi mai mult. Asta într-un context economic nu foarte favorabil pentru ţara sa. Intr-adevăr, în al 3-lea trimestru al anului în curs, creşterea economică nu a fost decât de 4,9% din PIB, o cifră slabă, nemaiîntâlnită din anii 90 încoace.

Inutil de a insista asupra cauzelor acestei încetiniri întrucât, în mod paradoxal, oricum acest lucru nu îl preocupă foarte mult pe liderul de la Beijing. Cei circa 400 de responsabili ai Partidului comunist chinez, reuniţi cu uşile închise şi cu agenda secretă, vor examina – este singutrul lucru care se ştie public – o rezoluţie privitoare la realizările şi experienţa de 100 de ani a PCC.

Mulţi analişti estimează că această manevră este destinată să-i permită lui Xi Jinping să se menţină la putere şi după congresul de anul viitor. Se presupune că la acel congres istoric se va renunţa la limita de două mandate pentru liderul partidului astfel încât Xi Jinping să poată rămâne la putere toată viaţa sa.

Ce ar putea conţine rezoluţia luată în discuţie la această sesiune plenară a CC al PCC ne spune Jean-Philippe Béja, director de cercetare la Sciences Po Paris şi la CNRS, Centrul naţional de cercetări ştiinţifice. „Va fi mai degrabă ceva de genul triumfător, după modelul declaraţiei făcute la serbarea centenarului Partidului comunist chinez. Ni se va spune că PCC a fost minunat, că a condus dintotdeauna China pe calea marilor puteri şi că se deschide o nouă perioadă, cu un lider foarte puternic în frunte, care va reuşi să facă din China prima mare putere din lume în următoarele două decenii” prezice Jean-Philippe Béja.

Intr-o analiză publicată în ediţia sa de luni, ziarul Le Monde ne reaminteşte că ambiţiile lui Xi Jinping sunt nemăsurate. „Déjà secretar general al PCC din 2012 încoace, preşedinte al Republicii şi preşedinte al comisiei militare centrale, întrebarea care se pune acum este dacă va căuta anul viitor să reintroducă – ca să-l ocupe - postul de preşedinte al Partidului comunist chinez. Un post suprimat în 1982 de Deng Xiaoping, şase ani după dispariţia lui Mao, pentru a evita ca un lider să devină prea atotputernic – aşa cum devenise Marele Cârmaci”.

Anul acesta, cu ocazia serbării primului centenar al Partidului comunist chinez, Xi Jinping a estimat că s-a atins obiectivul fixat, acela de a construi o societate moderat prosperă. Urmează acum obiectivul pentru al doilea centenar şi anume China să devină „în 2035 o mare ţară socialistă, modernă din toate punctele de vedere” după cum spunea Xi Jinping. China ar urma atunci să fie de două ori mai bogată decât în 2020. O etapă necesară pentru a deveni în 2049, an în care se va celebra centenarul proclamării Chinei populare, „prima ţară din lume în termeni de putere globală şi de influenţă internaţională”.

Rămâne de văzut dacă China va reuşi până atunci să-şi rezolve o serie de dosare spinoase precum poluarea, rivalitatea cu SUA şi statutul Taiwan-ului. Atfel, după cum notează Le Monde, „locul de lider al unei Chine redevenite bogate şi puternice nu va fi ceva de la sine înţeles”.

 
Xi Jinping vrea şi mai multă putere pentru a face din China cea mai puternică ţară din lume